ZOO Bratislava - príspevková organizácia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Bratislava
 

Mláďatá na konci leta

Kriticky ohrozená antilopa

Dňa 3.8.2018 sa nám v ZOO narodilo mláďa adaxa núbijského. Matkou je samica Pompon (nar. 13.2.2011) a otcom samec Kumi (nar.19.10.2009). Mláďa bolo od prvého momentu veľmi životaschopné a po niekoľkých minútach sa už snažilo postaviť. Pre matku to je jej prvé mláďa a ako prvorodička zvládla pôrod bez komplikácií. V súčasnosti je naša skupina adaxov núbijských zložená z chovného samca Kumiho, dvoch chovných samíc Pompon a Manon a nechovného samca Zafara. Najmladší člen stáda je samček a v budúcnosti keď už nebude potrebovať matku bude umiestnený do inej ZOO na základe odporúčania koordinátora Európskeho záchranného programu pre ohrozené druhy.

Adax bol v minulosti bežným druhom antilopy obývajúci piesočné duny v púšťach severnej Afriky. Žili v zmiešaných stádach s počtom jedincov približne 15 – 20. Dnes žijú tieto zvieratá v 2 – 4 členných skupinkách. Od roku 2000 je tento druh zaradený medzi kriticky ohrozené druhy (podľa kategórií IUCN). Celkový počet jedincov vo voľnej prírode sa odhaduje na 100. Ich počty sa naďalej znižujú v dôsledku nadmerného lovu a pytliactva, kvôli rohom, mäsu a koži. Negatívny dopad majú aj ropné výskumy, ktoré sa realizujú v miestach ich prirodzeného výskytu.

Je to bylinožravý druhy, ktorý dokáže prežiť aj niekoľko mesiacov bez vody, s tým, že čerpá tekutiny primárne z rastlín. Nosový priechod pôsobí ako odparovací chladič, ochladzujúci arteriálnu krv, ktorá preteká nosnou membránou pred tým, ako dosiahne mozog, čím chráni mozog pred prehriatím. Adax môže tiež nechať svoju telesnú teplotu stúpať počas dňa a znížiť ju počas chladnej noci bez straty vody. Typickým znakom adaxa sú išpirálovité rohy, ktoré mávajú spravidla 2 až 3 stočenia. Tvar rohov je u každého jedinca individuálny. Srsť je v zime sivohnedá, v lete piesková až biela. Na tvári je biela maska, na čele je gaštanovohnedá srsť.

Hopsajúce mláďatá

Koncom augusta začali vykukovať z vakov svojich matiek mláďatká kengury červenej. Tieto prírastky sú pre nás veľkým potešením, pretože už dávno sa mláďatká kengury v našej ZOO nenarodili. V súčasnosti máme skupinu zloženú z jedného samca a dvoch samíc, pričom jedna zo samíc už prišla do našej ZOO gravidná. Takže ak mláďa bude samica, bude môcť u nás zostať ako jedna z chovných samíc.

Kengura patrí medzi vačkovce, čo znamená, že mláďatá sa rodia ešte nevyvinuté a hneď po narodení sa presunú do matkinho vaku na bruchu. Ten by sme mohli prirovnať k inkubátoru. V ňom mláďa čuchom a hmatom nájde mliečnu bradavku, ku ktorej sa prisaje. Tým, že sa bradavka automaticky zdurí, nie je možné mláďa ani násilím odtrhnúť. Kengura je endemit, pretože žije len na stepiach Austrálie. Tento druh patrí medzi najväčšie. Dokáže skákať rýchlosťou až 50 km/hod, pričom skoky sú dlhé aj 10 m a dokáže vyskočiť aj do 3m výšky. Zaujímavosťou je, že kengura nedokáže cúvať, zato vie výborne plávať. Počas horúčav si vyhrabáva jamy vo vlhkom piesku, kde sa ochladzuje. Oblizuje si aj predlaktia, čím si ochladzuje krv.

Okolo maminy Skok do vaku

Divý ázijský somár

Dňa 11.9.2018 sa narodilo mláďa kulana turkménskeho. Matkou je Marka a otcom chovný samec Henry.

Kulany sú ázijské divé somáre. Na ich tele môžeme pozorovať niekoľko „primitívnych“ znakov, teda takých, ktoré sa nachádzali už u ich predkov a ktoré  zdieľajú aj s koňmi Przewalského a inými divými koňovitými druhmi. Tieto znaky sú: pieskovo sfarbené telo, biele brucho, krátka stojatá hriva, tmavý pás na vrchu chrbta idúci od hrivy po chvost, tmavo sfarbená spodná časť končatín alebo vodorovné tmavé pruhy na spodnej časti končatín. V súčasnosti patria medzi ohrozené druhy živočíchov.

Pri maminke

Späť



Vyhľadávanie



tlačidlo vstupenky online