Farba očí v ríši zvierat

Farba očí v ríši zvierat

28. február 2021

V živočíšnej ríši je farba očí prevažne druhovo špecifická. To znamená, že napríklad všetky vrabce poľné majú čierne oči, všetky rysy ostrovidy žltooranžové. Aj tu však nájdeme početné výnimky. U niektorých druhov je farba očí iná pre samce a iná pre samice. Alebo sa mení počas vývinu jedinca či dokonca s meniacim sa ročným obdobím. A potom sú rôzne genetické odchýlky, ktoré spôsobia aj celkom iné farebné prevedenie. Poďme sa na to všetko spolu pozrieť.

Dúhovka od slova dúha

Modré, zelené, hnedé. Farba očí je pre mnohých ľudí dôležitá črta. Blonďáci s modrými očami, brunetky so zelenými, to sú len dve z často spomínaných kombinácií, kde práve naše dúhovky môžu hrať dôležitú spoločenskú rolu. Človek je ale tvor vynaliezavý a chýbajúce spektrum farieb si poľahky doplnil komerčnými šošovkami. Inšpiráciu mohol čerpať určite v živočíšnej ríši. V nej totiž nájdeme dúhovky rôznych farebných prevedení od žltých či karmínovočervených až po tmavohnedé až čierne, ktoré akoby splývajú so zreničkou.

Luniak sivý je práve tým šťastlivcom s krásnymi červenými očami, ktoré dominujú inak svetlému telu. Do tohto výrazného sfarbenia však musí dospieť, mladé jedince majú totiž oči oranžové. Krásna tyrkysová farba zase svieti na hlave lemura z Madagaskaru. Už jeho druhové meno makako modrooký napovedá, že farba očí skutočne zaujme na prvý pohľad. Či už je to na čiernom samcovi alebo na žlto sfarbenej samici, vďaka žiarivo tyrkysovým očiam si tento druh lemura nemôžete zameniť so žiadnym iným.

Lemur makako modrooký získal svoje meno vďaka žiarivo tyrkysovým očiam na inak nenápadnom jednofarebnom tele. Zdroj: Arjan Haverkamp

Keď pohlavie určuje farbu očí

U niektorých druhov sa vyskytuje tzv. pohlavný dimorfizmus, teda akási dvojtvárnosť vo výzore na základe pohlavia. To znamená, že už na prvý pohľad vieme odlíšiť samicu od samca. Takéto vizuálne rozlišovanie nájdeme napríklad u vodného vtáctva a väčšinou ide o výrazné sfarbenie operenia typické pre samce. Nenápadná hnedá potápavá chochlačka bielooká síce takéto výrazné sfarbenie peria nemá, je celá hnedá, no aj u nej môžeme na prvý pohľad odlíšiť dve pohlavia. Správne tušíte, prím u nej hrajú oči. Už názov napovedá, že by mali byť biele. No vedeli ste, že biele oči u tohto druhu chochlačky má iba dospelý samec? Tie samičie sú tak, ako zvyšok tela, tmavohnedé a to isté platí pre všetky mláďatá bez ohľadu na pohlavie. Takýto rozdiel vo farbe očí na základe pohlavia je však v ríši zvierat skôr vzácnosťou.

Dospelý samec chochlačky bielookej je ľahko odlíšiteľný od samice vďaka kontrastu bieleho oka s tmavohnedým telom. Zdroj: Sarah Freeman

Dúhovky bez farby

To, akou farbou sú dúhovky sfarbené, určuje množstvo pigmentu melanínu. Stavím sa, že ste už počuli o albinizme. Ide o akúsi genetickú poruchu, pri ktorej nedochádza k tvorbe tohto pigmentu, teda farbiva dodávajúceho farbu vlasom, chlpom, koži a aj očiam. Aké sú teda oči albinických jedincov? Svetlomodré či dokonca ružové až červené. Sfarbenie do červena je výsledkom presvitania krvných vlásočníc cez bezfarebnú dúhovku. Bohužiaľ, takáto absencia pigmentu je často sprevádzaná aj poruchami zraku. Na prvý pohľad exotickým albínom s modrými či červenými očami tak skutočne nie je čo závidieť.

Červené oči sú často následkom chýbajúceho pigmentu melanínu. V skutočnosti nejde o farbu dúhovky, ale o presvitajúce krvné vlásočnice v oku. Zdroj: Liz Langley

Unikátna zmena farby

Spomedzi cicavcov nemôžeme zabudnúť na jeden unikátny spôsob zmeny sfarbenia oka. U sobov sa totiž farba oka mení zo zlatej na modrú hneď niekoľkokrát za život. Nedeje sa to však vplyvom dospievania, ale zmenou ročného obdobia. V letnom období sú dúhovky sobov zlatožlté, no s prichádzajúcou zimou sa menia na sýtu modrú. Prečo je tomu tak? V oblastiach prirodzeného výskytu sobov nastáva tzv. polárna noc, teda zimné obdobie bez slnečného žiarenia. Takýmto zhoršeným svetelným podmienkam sa prispôsobuje práve oko týchto severských kopytníkov. Sezónnou zmenou prechádza špeciálna reflexná vrstva za sietnicou oka, ktorá hrá dôležitú úlohu pri nočnom videní.

S kľudným svedomím môžeme povedať, že oči živočíchov hýria farbami dúhy. Niektoré sa môžu pýšiť hneď niekoľkými meniacimi sa sfarbeniami. Iné za svoju farbu očí platia zhoršeným zrakom. Pôvod a funkcia sfarbenia očí však stále nie sú dostatočne objasnené.

Unikátna zmena sfarbenia očí u soba súvisí s dlhým obdobím bez svetla počas polárnej noci. Zdroj: Jeremy Green


Tento článok bol publikovaný v časopise DÚHA – sociálny časopis pre nevidiacich a slabozrakých občanov, autorka: Katarína Gregušová, lektorka vzdelávania ZOO Bratislava