Medzinárodná noc netopierov

Medzinárodná noc netopierov

21. september 2021

V sobotu 11.9. sa v našej ZOO uskutočnila opäť jedna z veľmi zaujímavých akcií - Medzinárodná noc netopierov. Pri tejto akcii spolupracujeme s OZ SZOK MINIOPTERUS a jej hlavným predstaviteľom p. Lehotským, skutočným odborníkom na tieto zvláštne živočíchy. Na to, že akcia bola v podvečerných hodinách a navyše s veľmi špecifickou témou, milo nás prekvapili návštevníci so svojou účasťou. Zišlo sa na viac ako 60 zvedavcov všetkých vekových kategórií.

Účastníci stretnutia sa dozvedeli všeobecné informácie o netopieroch, aké majú životné cykly, kde sa ukrývajú počas leta a zimy ako aj to, aké druhy obývajú naše Slovensko. Zaujímavou informáciou bolo objavenie nového druhu netopiera na Slovensku v roku 2005. Okrem prednášky sa premietal aj krátky film „Pohľad do súkromnej letnej kolónie netopiera veľkého“. Počas prednášky mali návštevníci množstvo otázok.

Veľmi pútavá bola ukážka živých netopierov z rehabilitačnej stanice, a to večernice Saviho (Hypsugo savii) a večernice južnej (Pipistrellus kuhlii).

Po zotmení sa všetci účastníci spoločne presúvali areálom ZOO a pomoci ultrazvukových detektorov počúvali a identifikovali netopiere pohybujúce sa nad ZOO. Podľa slov návštevníkov, bolo stretnutie skutočne úspešné a nielen deti odchádzali plné zážitkov.