Prikrmovanie zimného vtáctva

Prikrmovanie zimného vtáctva

13. január 2021

Zima vie potrápiť nejedného živočícha. Ľudia sa častokrát snažia zvieratám pomôcť, no nie vždy vedia ako na to. Nesprávne prikrmovanie môže vážne ublížiť či zabiť. Preto sa poďme spoločne pozrieť, aké druhy zvierat môžeme kŕmiť, v akom období a aká potrava je pre ne vhodná. V prvej časti sa bližšie pozrieme na naše vtáky. 

Vtáky sú schopné zadovážiť si vhodnú potravu po celý rok. Zima je totiž dôležitým obdobím prirodzenej regulácie populácii rôznych druhov vtáctva. Na Slovensku však každoročne zaznamenávame úbytok vtáčích populácii, momentálne je až 46% nášho vtáctva ohrozeného. Zo správy, ktorú pripravila Štátna ochrana prírody spolu s ďalšími organizáciami pre Európsku komisiu vyplýva, že sa stav vtáctva na Slovensku zhoršuje. Môže za to ilegálny lov, pesticídy, monokultúrne pestovanie plodín, rúbanie vetrolamov a alejí, intenzívna ťažba dreva či nedostatok mŕtveho dreva v lesoch.  

Prikrmovanie má teda svoje opodstatnenie, ale iba v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok. V tomto čase môžeme naozaj zachrániť život našim obľúbeným operencom. Pýtate sa ako na to? Je to jednoduché, stačí nasledovať niekoľko základných pravidiel. 

Kedy prikrmovať

Vtáky prikrmujeme výhradne v zime. Začíname, keď sa počasie začína zhoršovať, udrú mrazy alebo nasneží. Počas zimných mesiacov dokrmovanie regulujeme. Ak sa počasie zlepší, kŕmenie môžeme pozastaviť. Zlaté pravidlo je prestať s kŕmením, keď nastane odmäk a prichádza jar. Pre našich operencov je dôležité, aby “nezleniveli” a boli schopní si potravu zaobstarať prirodzene. Preto pozor na lákadlá akými sú kŕmidlá na vašich záhradách a v mestách. Mnoho ľudí dokrmuje vtáctvo aj počas teplejších mesiacov, napr. kvôli pekným záberom na fotografiách. Toto môže vážne poškodiť zdravie či prirodzené správanie našich operencov.

Čím kŕmiť

Pozor na pečivo! Vždy platí, že pečivo nie je vhodné pre žiadne živočíchy a vtáky nie sú výnimkou. Nie je vyhovujúce do krmítok a tiež je maximálne škodlivé pre vodné vtáctvo. Pečivo spôsobuje tráviace ťažkosti, v žalúdku pučí a kvasí, čo môže spôsobiť veľké bolesti a smrť. Naposledy doplatili na ľudskú nevedomosť známe ružinovské labute. Každý druh nášho opereného sveta preferuje inú potravu. Vodné vtáctvo, ako sú labute a kačice si získate kukuricou, jačmeňom či pšenicou. Touto hostinou nepohrdnú ani vrabce a pinky. Ovocie bude lákadlom pre drozdy. Sýkorky a brhlíky nie sú vyberavé a zjedia aj živočíšny tuk či mäso, nemusíte sa však báť ich ponúknuť aj semienkami a ovsenými vločkami. Budú vám vďačné. Na kŕmidlách je teda vhodné kombinovať rôzne druhy semien, obilnín a ovocia. Zaručíte si tak rušnú premávku na kŕmidle v zime. Ak vo svojom okolí kŕmidlo nemáte, tu je návod na jednoduché kŕmidlá pre vtáky, ktoré môžete mať na balkóne či zavesené na strome.

Kŕmidlo z použitej plastovej fľaše

Do spodnej časti plastovej fľaše vyrežeme dva väčšie otvory, do ktorých umiestnime tenký konárik alebo varechu. Ten bude slúžiť ako pristávacia dráha pre našich zimných hladošov. Otvory by mali mať priemer cca 2 cm, aby sa semená dali ľahko vytiahnuť, ale aby sa tiež nesypali na zem. Potom už len stačí fľašu naplniť zmesou semien a obilnín a kŕmidlo je hotové.

Jednoduché kŕmidlo z kartónu

Z kartónu si vystrihneme ľubovoľný tvar. Urobíme doň dierku nožnicami, cez ktorú prevlečieme prírodný špagát (napr. jutový či konopný), ktorý nám bude slúžiť na zavesenie. Kartón následne natrieme z oboch strán živočíšnym tukom alebo arašidovým maslom a vložíme obe strany do zmesi semien. Takto vyrobené kŕmidlo zavesíme na vhodné miesto. 

Nezabudnime, že si prírodu okolo nás musíme vážiť. Aj mesto nám ponúka mnohé vtáčie dobrodružstvá, stačí sa iba na chvíľu zastaviť a pozorne sa poobzerať.

Autor: Mgr. Natália Jedličková


Zdroje: 
SOS/ Birdlife Slovensko
ŠOPSR
Denník N