Vianočné stromčeky

Vianočné stromčeky

11. január 2021

Hrať sa je jednoducho skvelé! Aj pre vlky, zubre, hyeny, či jelene je čokoľvek nové, čo nezapadá do bežnej rutiny a pôsobí ako stimulácia zmyslov a prirodzenej zvedavosti vítanou aktivitou. Hovoríme tomu enrichment, teda obohatenie zvieracieho života v ľudskej opatere.

Pre zvieratá chované v ľudskej starostlivosti je enrichment veľmi dôležitý. Využívame ho najmä pri predchádzaní stereotypného správania a nudy u chovaných zvierat. Enrichment môže mať rôznu formu. Je to napríklad spôsob podávania pravidelnej kŕmnej dávky zaujímavejším spôsobom, kedy sú zvieratá nútené si potravu sami vyhľadať či odniekiaľ priamo vydolovať. Môže však ísť aj o pachový či vizuálny enrichment. Skrátka čokoľvek nové, čo nezapadá do bežnej rutiny starostlivosti o zviera a pôsobí tak ako stimulácia zmyslov a prirodzenej zvedavosti daného druhu.

V spolupráci s našim zriaďovateľom, Magistrátom hlavného mesta, sme spestrili prvý týždeň v roku viacerým zvieratám nevyužitými vianočnými stromčekmi. Išlo o zabalené a neozdobené stromčeky, ktoré nepredstavovali pre zvieratá žiadne nebezpečenstvo vo forme zabudnutých ozdôb či háčikov. Okrem toho, že zubry a jelene si na stromčekoch aj pochutnali, fungovali ihličnany ako výrazné pachové lákadlo a príležitosť na hru.

Milí priatelia, prosíme vás, nenoste nám použité vianočné stromčeky, nedokážeme ich pre zvieratá využiť. Ďakujeme za pochopenie.

- YouTube - YouTube