Prvé ZOO kino pod holým nebom: o návrate rysov do voľnej prírody

Prvé ZOO kino pod holým nebom: o návrate rysov do voľnej prírody

10. august 2021

V pondelok 9. augusta večer sa v našej ZOO uskutočnilo vôbec prvé kino premietanie pod holým nebom. Spolu s mestskou časťou Karlova Ves a Filmovým klubom Kamel sme pre takmer 30 z vás pripravili cestou do zóny karpatského lesa, priamo nad výbehom s troma vzácnymi ostrovidmi, ktoré v ZOO chováme, kino plátno s pohodlnými tulivakmi, občerstvením a repelentmi proti hladným komárom. Na miesto premietania v útrobách ZOO priviezol divákov už pod rúškom tajomna a tmy, večer pred deviatou, náš tichý elektrobus. Tí pozornejší mali šťastie aj na pohyb aktívnych diviakov v ZOO. Ešte skôr, ako sme v rámci festivalu Karloveské kultúrne a športové leto spustili premietanie, prihovoril sa divákom náš súčasný riaditeľ Tomáš Hulík, režisér prvého premietaného dokumentárneho filmu v našej ZOO – Návrat rysov z roku 2010.  

Dokument je fascinujúcim príbehom o Milošovi Majdovi, strážcovi divokej prírody v Národnom parku Malá Fatra a odborníkovi na dravé vtáky, a dvoch rysích súrodencoch na ceste z ostravskej ZOO do slovenskej divočiny. Ich učenie sa samostatnosti, lovu koristi v revíri a lásky k slobode trvalo od ich narodenia 3. mája 2008 v ZOO približne dva roky. Čím boli staršie, odvážnejšie a sebestačnejšie, tým dlhšie zostávali v lese bez návratu na chatu k Milošovi. Až sa jedného dňa nevrátili vôbec. Oddali sa životu v divočine na vlastnú päsť. Diváci sa v dokumente dozvedeli, prečo jedli Muro a Líza šľahačku, kto spával radšej v knižnici a kto na stole, ako sa môžu dva rysy stratiť v jednej zatvorenej miestnosti či to, ako vyzerá rysia sprcha. Dokument krásne zachytáva aj to, ako Milošovi pri práci s rysmi pomohla Lilica, vlčiačka z útulku.

„Tento dokument je dôkazom toho, že zoologické záhrady by nemali slúžiť na vystavovanie zvierat, čo si množstvo ľudí mylne myslí.  Účelom a cieľom zoologických záhrad je pomáhať divokej prírode prežiť. Presne tak ako v tomto prípade,“ vysvetlil divákom v ZOO po premietaní dokumentu Tomáš Hulík. Dodal, že zoologické záhrady sú akousi Noemovou archou. Raz možno príde čas, keď budú zoologické záhrady prostredníctvom svojich odchovov oživovať aj genofond populácií miznúcich rysov vo voľnej prírode. Čím viac informácií budeme o týchto tajuplných zvieratách mať, tým úspešnejšia bude aj ich reintrodukcia. Dokument Tomáša Hulíka o návrate dvoch rysích mláďat do divočiny vysielali od roku 2010 v približne 200 televíziách po celom svete. U nás si ho môžete pozrieť, predovšetkým v období Vianoc, na Dvojke na RTVS.

 

Ukážka z dokumentu Návrat rysov

 

Premietať budeme opäť

Na koncepte cestovateľských kín v našej ZOO pracujeme v spolupráci s Karlovou vsou ďalej. Najbližšie sa uvidíme v pondelok 30. augusta 2021 tiež o 21:00. Opäť si pozrieme jeden z dokumentárnych filmov Tomáša Hulíka, tentokrát pôjde o film Divoké Slovensko z roku 2015. 

Rezervácia je vopred možná na [email protected]. Lístky sa však budú opäť od 20:15 predávať aj na pokladni pri vstupe do ZOO. Viac sa určite včas dozviete na našich sociálnych sieťach TU alebo v Kalendári podujatí či na stránke Mestskej časti Karlova Ves

Cena lístkov:

dospelí - 4 EUR

deti od 3 do 15 rokov - 2 EUR

deti do 3 rokov a ZŤP - vstup zadarmo

 

Ukážka z dokumentu Divoké Slovensko