ZOOklub na doma - stredoškoláci IX. časť

ZOOklub na doma - stredoškoláci IX. časť

15. december 2020

Čudné pachy

Posledný tohtoročný ZOOklub pre stredoškolákov venujeme čudesným pachom! Pachy sú v zvieracej ríši dôležitým nástrojom pre komunikáciu, preskúmajte ich s nami. 


1. Prvým smraďochom na našom zozname sú mnohonožky. Keď sa cítia ohrozené, stočia sa do špirály a vylučujú nepríjemný zápach. Jeden druh dokonca vylučuje silne toxickú látku. Akú?

a) kyanovodík
b) etanol
c) kyselinu octovú


2. Hoaciny sú vtáky, ktoré veľmi zapáchajú. Majú totiž špeciálny tráviaci systém, v ktorom baktérie fermentujú potravu. Čo tento vták konzumuje?

a) zdochliny
b) listy
c) ryby


3. Jeden druh mravčiara sa vyzbrojil páchnucou žľazou pri chvoste, ktorou odháňa predátorov. Na akú diaľku je cítiť?

a) 5 m
b) 10 m
c) 50 m


4. Tasmánsky diabol zvyčajne nepáchne. Keď sa však cíti ohrozený alebo si značí územie, používa špeciálnu žľazu, ktorá extrémne zapácha. Majú ešte jednu zvláštnu adaptáciu. Kde si ukladajú tuk? 

a) pri čelustiach
b) v chvoste
c) na chrbte 


5. Pižmoň je prežúvavec známy tým, že si svoje územie značí zapáchajúcim močom. Ten sa mu dostáva aj do dlhej srsti a tak sú pižmonie samce poriadne cítiť. Samiciam však tento parfém vyhovuje. Kde by ste hľadali pižmone?

a) v Arktických oblastiach
b) na Antarktíde
c) v lesoch stredného pásma 


6. Jeden druh bystrušky je schopný vystreliť z bruška horúcu zmes hydrochynónu a peroxidu vodíka. Táto zbraň býva pre predátora smrteľná. Zmes je navyše zohriata. Na koľko stupňov?

a) 100 °C
b) 50 °C
c)  30 °C


7. Skunk má pachové žľazy hneď dve. Nedokáže však striekať svoju smradľavú tekutinu stále. Trvá aj týždeň než sa mu žľazy opäť “nabijú”. Čo robí pred útokom?

a) pľuje
b) vydáva vysokofrekvenčné zvuky
c) “tancuje” na predných nohách


8. Supy sú známe svojím nevyberaným jedálničkom, zjedia všetko mŕtve. Keď sa však cítia ohrozené, vyvrátia obsah svojho žalúdka a ujdú. Nie je ťažké si predstaviť ten zápach. Prečo to robia?

a) ľahšie sa im odletí
b) chcú zasiahnuť predátora
c) nie je známy dôvod


9. Morský slimák Aplysia californica môže vážiť cez 7 kíl. Má aj pozoruhodné obranné mechanizmy. Vylučuje ružový atrament a aj rôzne iné chemikálie na to, aby zmiatol predátorov. Živočích, ktorého tieto chemikálie zasiahnu môže stratiť:

a) chuť
b) zrak
c) čuch


10. Náš zoznam ukončíme netradične rastlinou. Raflézia môže mať kvet veľký aj 1,5 metra. Je to parazitická rastlina, ktorá láka hmyz prenikavým pachom hnijúceho mäsa. Kde by ste raflézie hľadali?

a) v severnej Afrike
b) v juhovýchodnej Ázii
c) v Južnej Amerike


Správne odpovede: 1. a, 2. b, 3. c, 4. b, 5. a, 6. a, 7. c, 8. a, 9. c, 10. b  


PROJEKT

Bližšie sa pozrieme na pachy ľudského tela. V skupinách rozoberte rôzne druhy pachov a ich význam pre komunikáciu. Sledujte rôzne adaptácie, či choroby (pach dieťaťa vnímaný matkou, pach partnera, poruchy vnímania pachu, atď). Svoje výsledky zdôvodnite a zdieľajte so spolužiakmi.