ZOOklub na doma - stredoškoláci XIV. časť

ZOOklub na doma - stredoškoláci XIV. časť

11. február 2021

Bizarné prejavy lásky

Aj tento týždeň sa pozrieme na prejavy lásky a náklonnosti v zvieracej ríši. Už vieme, že mnohé zvieratá cítia náklonnosť k ľuďom alebo iným zvieratám. Ako je to s prejavmi “lásky”, ak ide o zachovanie druhu?


hroch

1. Hrochy nemajú pri hľadaní partnerky veľmi vyberané správanie. Samec hrocha používa moč a trus, chvostom tieto kúsky rozmetáva v okolí a čaká, ktorá samica mu odpovie. Ako vyzerá taká "odpoveď"?

a. samica zdvihne zadok z vody a rozmetá svoj trus
b. počká, než si samec vyberie
c. jemne samca pošťuchuje do zadku


klaun očkatý

2. Obľúbené rybky klauny majú zvláštny proces párenia. Všetky klauny sa rodia ako samce. Keď si samec získa vedúcu pozíciu v skupine, premení sa na samicu a spári sa s druhým najsilnejším samcom. Koľko druhov klaunov poznáme?

a. 10
b. 20
c. 30


lovčík hájny

3. Ak ide o získanie si partnerky, dary sú určite na mieste! Dôkazom toho sú aj pavúky - lovčíky hájne. Samec príde k samici s úhľadne zabaleným balíčkom, v ktorom sa nachádza niečo dobré pod zub. Samica darček skúma a keď ho začne konzumovať, samček využije príležitosť a spári sa s ňou. Žijú tieto pavúky na Slovensku?

áno - nie 


Vtáky z čeľade Pipridae

4. Vtáky z čeľade Pipridae majú pozoruhodný spôsob dobývania samičky. Netancuje pre ňu jeden samček, ale hneď dvaja! Alfa samec musí dokonale ovládať choreografiu, a preto musia samčekovia spolu veľa trénovať. Pári sa vždy iba alfa, ale beta sa naučí kroky a môže sa stať alfa samčekom neskôr. Kde žijú?

a. v Afrike
b. v Ázii
c. v Južnej Amerike   


hraboše

5. Hraboše majú ukážkové vzťahy, sú monogamné, túlia sa k sebe a trávia spolu väčšinu času. Pokým teda nemajú prístup k alkoholu. Vedci zistili, že im pozmieňa správanie. Čo pod jeho vplyvom robia?

a. samice sa pária aj cudzími samcami
b. samce hľadajú iné samice a samice sú naopak viac prítulné k svojmu samcovi
c. samce aj samice prestávajú byť monogamné


vráskavce

6. Párenie vráskavcov je skupinový šport. Samce sa stretnú a spoločne “spievajú” samiciam svoje piesne. Zvedavým samiciam potom stačí ísť za zvukom “hudby”. Tieto piesne trvajú aj 20 minút a samce ich spievajú dokola. Tiež sa piesne menia každý rok. Koľko trvá obdobie gravidity? 

a. 11,5 mesiacov  
b. 14 mesiacov
c. 20,5 mesiacov


albatrosy na hniezde

7. Albatrosy sú známe tým, že tvoria páry na celý život. Každú sezónu sa privítajú 20 minútovým tancom. Najstarším okrúžkovaným vtákom je práve samica albatrosa - Wisdom. Má už vyše 70 rokov a tento rok zniesla opäť vajíčko. Označená bola v roku 1956 a počas svojho života prežila niekoľko svojich partnerov. Ako dlho kŕmia albatrosy svoje mladé?

a. pol roka
b. 1 rok
c.  rok a pol


trúdi v uli

8. Úloha trúda v úli je jasná - spáriť sa s kráľovnou. Nie každému trúdovi sa to ale podarí. Ak už aj príde k páreniu, trúd po akte umiera. Jeho pohlavný orgán zostáva v kráľovnej a vytrhnutie mu spôsobí otvorenú ranu v bruchu. Následne hynie alebo je vyhnaný z úľa. Ako sa volá tento pohlavný orgán?

a. exofalus
b. endofalus
c. kopulačné kladielko


Žaba druhu Physalaemus pustulosus

9. Žaby druhu Physalaemus pustulosus si vyberajú partnera podľa kvákania. Hlboké kvákanie znamená, že samec je väčší a schopný oplodniť všetky vajíčka. Kvákanie však láka aj predátorov, preto je možné, že sa pária aj menšie samce. Tie potmehúdsky nechávajú kvákať väčšie samce a potom už len využijú príležitosť. Tieto žaby majú tiež mutualistický vzťah s jedným druhom živočícha, ktorého vajíčka chránia pred mravcami. O aké zviera ide?

a. o tarantulu
b. o iný druh žaby
c. o švába


hyeny

10. Hyeny majú pomerne komplikovaný spôsob rozmnožovania. Dominantné samice si vyberajú submisívnych samcov, s ktorými sa krátko pária. Párenie je zložité hlavne kvôli nezvyčajným pohlavným orgánom samice. V čom sú nezvyčajné?

a. majú nepravé semenníky
b. majú pseudo-penis
c. majú pseudo-penis a nepravé semenníky


Správne odpovede: 1. a, 2. c, 3. áno, 4. c, 5. b, 6. a, 7. b, 8. b, 9. a, 10. c 


PROJEKT

Podarí sa vám nájsť viac druhov, ktoré majú bizarný spôsob rozmnožovania alebo páriacich rituálov? Urobte si valentínsku hodinu biológie. Zdieľajte svoje zistenia s triedou a spoločne sa zabavte v týchto neľahkých časoch na online vyučovaní. :).