Belaňa tundrová(Bubo scandiacus / Snowy owl)

Belaňa tundrová

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Location Belaňa tundrová

Sovy väčšinou lovia v noci, belane sú však výnimkou. Na svoju korisť striehnu bez ohľadu na to, či im svieti slnko alebo mesiac. Číslom jedna na ich jedálničku sú lumíci – severské hlodavce, ktoré sa  ponášajú na naše škrečky. Sovy snežné dokážu letieť úplne potichu, takže ich korisť do poslednej chvíle netuší, čo ju čaká.

Belane tundrové patria medzi zraniteľné druhy a ich celková populácia klesá kvôli klimatickým zmenám. V Európe vo voľnej prírode žije už len niekoľko tisíc párov belaní, pričom takmer celá populácia sa sústreďuje v európskom Rusku a Grónsku. Mimo týchto krajín už hniezdi len niekoľko desiatok belaní, ani to nie je každoročným pravidlom. Majestátne biele sovy sú preto veľmi vzácne.

Naša krásna samička pochádza zo ZOO Ostrava a žije v harmonickom partnerstve so svojím snehobielym partnerom Frostym.

Basic Information

Order
sovy
Body Length
51 - 68,5 cm
Weight
1134 - 2000 g
Wingspan
137 – 164
Number of Offsprings
7 - 9
Incubation Period
30 – 33 dní
ZOO Belaňa tundrová Exhibition
Habitat

arktická tundra

Diet

lumíky, zajace, králiky, myši, veverice, potkany, krty, husi, kačice, čajky, bažanty, ryby, zdochliny

Life

Adoptívni rodičia

Ninka Z. Júlia Hanuliaková

Ďakujeme za pomoc a podporu