Mačka maloškvrnná(Leopardus geoffroyi / Geoffroyi's cat)

Mačka maloškvrnná

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Location Mačka maloškvrnná

Prirodzené rozšírenie mačky maloškvrnnej (Leopardus geoffroyi) sa ťahá od bolívijských Ánd až po juh Argentíny, od horských lesov, cez trávnaté savany až po studené oblasti Patagónie. Spoločne s pumou je to najjužnejšie žijúca mačkovitá šelma Južnej Ameriky. Je to súmračné až nočné zviera, ale v oblastiach, kde sa cíti bezpečne, býva aktívna aj počas dňa. Živí sa hlavne hlodavcami, vtákmi, jaštericami či rybami, obľubuje skalnaté oblasti a miluje vodu. Výborne pláva a je často pozorovaná pri preplavovaní až 30 metrov širokých rýchlo tečúcich riek.

Názov mačka maloškvrnná je odvodený od typických tmavých škvŕn na srsti, ktoré sa zlievajú okolo krku v pruhy. Práve pre svoju peknú srsť bola lovená hlavne v druhej polovici 70-tych rokov, kedy len Argentína vyviezla až 400 000 koží týchto mačkovitých šeliem ☹. V súčasnosti je lov vo viacerých oblastiach zakázaný.

V našej ZOO chováme krásny párik, samca Enza a samičku Sookie.


Stupeň ohrozenia málo dotknutý (Least Concern - LC) sa udáva, ak ide o druhy, pri ktorých sú len veľmi malé alebo žiadne obavy z vyhynutia.

Basic Information

Order
šelmy
Family
mačkovité
Body Length
39 - 75 cm
Weight
3 - 8 kg
Lifespans
15 rokov
Predator
puma, jaguár, orol
ZOO Mačka maloškvrnná Exhibition
Habitat

husté lesy, kroviny, trávnaté savany

Diet

vtáky, jašterice, ryby, drobné cicavce

Life

samotárska šelma s nočnou aktivitou

Adoptívni rodičia

Súkromná škola umeleckého priemyslu animovanej tvorby Monika C. Vladimír Sasko

Ďakujeme za pomoc a podporu