Adax núbijský(Addax nasomaculatus / Addax)

Adax núbijský

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Adax núbijský

Adax núbijský je elegantná púštna antilopa, ktorej pôvodným prostredím je subsaharská Afrika. Tento púštny nomád tisíce rokov prosperoval v oblastiach, v ktorých prežije len málo iných zvierat. Farba jeho srsti je prispôsobená silnému slnečnému žiareniu, vie sa efektívne pohybovať po piesku a dokáže vynikajúco hospodáriť s vodou.

V súčasnosti patrí hlavne kvôli lovu medzi najohrozenejšie cicavce na svete a podľa údajov IUCN vo voľnej prírode ostáva posledných niekoľko desiatok jedincov.

Keďže je to pomerne veľká antilopa, je aj dosť pomalá, preto je aj ľahkou korisťou lovcov. Je to púštny nomád - nemá teritórium, v malých čriedach sa neustále presúva za potravou. V starom Egypte bola považovaná za posvätné zviera.

V lete je jej srsť biela, aby odrážala slnečné žiarenie a lepšie znášala vysoké teploty. V zime je srsť naopak sfarbená viac do hneda, aby tmavšia farba pohlcovala viac slnečného žiarenia.

Adaxy sú zaradené do Európskeho záchranného programu pre ohrozené druhy a v záchranných chovoch ZOO sa im dobre darí. ZOO Bratislava úspešne chová tieto antilopy od roku 1989. Súčasné stádo tvorí chovný pár, samec Kumi a samica Manon s krásnym potomkom a dve nové samice Sunny a Tajga dovezené z Belgicka.

Prečítajte si viac v článku Tisíc a jedna antilopa

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
turovité
Dĺžka tela
120 - 130 cm
Výška
95 – 115 cm
Hmotnosť
60 – 125 kg
Dĺžka života
20 rokov v zajatí
Dĺžka gravidity
8,5 mesiaca
Počet mláďat
1
Predátory
dospelé nemajú prirodzených predátorov, mláďatá sú lovené šakalom
Poloha Adax núbijský v ZOO
Prostredie

pieskové a kamenisté púšte a polopúšte severnej Afriky

Potrava

trávy, byliny, listy malých krov

Spôsob života

vytvára malé skupiny a veľké stáda počas migrácie, denná/nočná aktivita, teritoriálny, hierarchia

  • Vedeli ste, že...

    Adax patrí celosvetovo k najohrozenejším cicavcom. IUCN uvádza, že vo voľnej prírode žije posledných 30 až 90 dospelých jedincov a počty rapídne klesajú.

  • Vedeli ste, že...

    V lete je jeho srsť biela, aby odrážala slnečné žiarenie a lepšie znášal vysoké teploty.

    V zime je srsť naopak sfarbená viac do hneda, aby tmavšia farba pohlcovala viac slnečného žiarenia.

  • Vedeli ste, že...

    Adax výborne hospodári s vodou a vydrží dlhú dobu bez priameho zdroja vody.

  • Vedeli ste, že...

    Je to púštny nomád - nemá teritórium, v malých čriedach sa neustále presúva za potravou.

  • Vedeli ste, že...

    V starom Egypte považovaný za posvätné zviera.