Daniel škvrnitý(Dama dama / Fallow deer)

Daniel škvrnitý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Daniel škvrnitý

Pôvodnou vlasťou danielej zveri je oblasť okolo Stredozemného mora, najmä južná Európa a Malá Ázia. Od stredoveku sa táto zver dovážala a aklimatizovala v mnohých štátoch Európy a severnej Afriky. K nám ju doviezli koncom stredoveku a chovala sa predovšetkým vo zverniciach.

Daniele majú na chrbte tmavý pozdĺžny pás a kolo neho po oboch stranách tela biele škvrny v pozdĺžnych radoch. V lete sú sfarbené jasno hrdzavo, spodok chvosta a jeho okolie sú biele. V zime sú sivohnedé: biele škvrny sú nápadné alebo celkom zmiznú.

Danielia zver obýva predovšetkým redšie a teplejšie listnaté lesy, v ktorých sú lúky a čistinky.

Danielica koncom júna máva jedno mláďa zriedkavo dve ktoré  zostávajú s matkou celú zimu. Mláďatá sú oddelené v čriede podľa pohlavia. V ruji sa daniele ozývajú charakteristickým hrdelným zvukom a chrapľavým chrčaním a samec si v zemi vyhrabáva plytkú jamu, do ktorej si líha, aby sa ochladil. Pri vyrušení odbieha ,,kozími“ skokmi tak, že vyskakuje do výšky súčasne všetkými štyrmi nohami.

Momentálne chováme 4 danielie samice, ktoré sú vo výbehu spoločne so samicami mundžaka malého.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
jeleňovité
Dĺžka tela
130 - 175 cm
Výška
90 - 100 cm
Hmotnosť
30 - 80 kg
Dĺžka života
12 - 16 rokov, 25 v zajatí
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
cca 8 mesiacov
Predátory
medvede, vlky
Poloha Daniel škvrnitý v ZOO
Prostredie

listnaté a zmiešané lesy, trávnaté oblasti, kroviny

Potrava

najmä listy, ale aj korienky, hľuzy, kôra, semená, zrná, lesné plody, trávy, byliny, mladé výhonky

Spôsob života

sociálny, samčie a samičie skupiny, zmiešané skupiny počas doby párenia, najmä nočná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Pôvodnou vlasťou danielej zveri je oblasť okolo Stredozemného mora, najmä južná Európa a Malá Ázia. K nám ju doviezli koncom stredoveku a chovala sa predovšetkým vo zverniciach.