Diviak lesný(Sus scrofa / Wild boar)

Diviak lesný

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Diviak lesný

Diviaky lesné (Sus scrofa) sú typické všežravce, obľubujú hlavne korienky, semená, plody, hľuzy, rôzne poľné plodiny a drobné živočichy. Majú malé očká, takže vidia dosť zle, ale spoliehajú sa na citlivý sluch a hlavne rypák, ktorým vyhrabávajú potravu, kypria les a čistia ho od škodlivého hmyzu. Radi odpočívajú spolu, líhajú si tesne k sebe, otierajú si srsť a navzájom sa čistia. Spoločnú pohodu si jednoducho vedia užívať.

Nezabudnite navštíviť našu priateľskú diviačiu rodinu v zóne Karpatský les.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
diviakovité
Dĺžka tela
90 – 200 cm
Výška
55 - 100 cm
Hmotnosť
60 – 270 kg
Dĺžka života
13 rokov, 27 rokov v zajatí
Počet mláďat
4 - 8
Dĺžka gravidity
112 – 130 dní
Predátory
vlk, tiger, lev, leopard, leopard snežný, rys
Poloha Diviak lesný v ZOO
Prostredie

poľnohospodárska krajina, listnaté a zmiešané lesy Európy a Ázie

Potrava

žalude, bukvice, papradie, trávy, byliny, černice, korienky, zrno, zemiaky, repa, zdochliny, myši, mladé zajace a jelene, mladé vtáky, vtáčie vajcia, larvy chrobákov, hmyz, jaštery, hady, žaby, ryby, kôrovce, lastúrniky, dážďovky

Spôsob života

vytvára rodiny 6 – 20 jedincov, samec samotársky, samica skupinový, nočná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Diviaky sú výborní plavci a ešte lepší bežci, ktorí sú schopní prispôsobiť sa a žiť v rozličnom prostredí.

Adoptívni rodičia

Monika a Karol Firbasovci

Ďakujeme za pomoc a podporu