Diviak visajanský(Sus cebifrons negrinus / Negros Island warty pig)

Diviak visajanský

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Diviak visajanský

Diviak visajanský je kriticky ohrozený druh, ktorý pochádza z Filipín. Je endemitom, ktorý sa vyskytuje už len na ostrovoch Panay a Negros. Najväčším ohrozením pre tento druh diviaka je strata jeho prirodzeného prostredia, teda tropických lesov, ktoré miestni ľudia klčujú. Často ho tiež lovia kvôli mäsu alebo ako škodcu poľnohospodárskych plodín. Za posledných 20 rokov jeho populácia drasticky poklesla až o 80%.

Diviaky visajanské sú inteligentné zvieratá. Živia sa hľuzami, korienkami, lesnými plodmi a pochutnajú si na ovocí.

Samca rozpoznáte podľa strieborných štetín a “hrivy”, väčšinou čiernej farby, idúcej od vrchu hlavy po chrbát, ktorá môže dosiahnuť dĺžku až 30 cm v sezóne rozmnožovania. Okrem toho majú samce kly, ktoré im vytŕčajú z papule.

Sme jediná ZOO na Slovensku, ktorá chová diviaky visajanské. Keďže máme chovný pár, samca Palawana a dve samice, veríme, že prispejeme k záchrane tohto druhu. Skvelá správa je, že minulý rok sa nám podaril v poradí už druhý úspešný odchov a narodili sa dve rozkošné mláďatká.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
diviakovité
Dĺžka tela
100 cm
Výška
30 - 45 cm (samice), do 65 cm (samce)
Hmotnosť
20 - 35 kg (samice), 40 - 80 kg (samce)
Dĺžka života
10 - 15 rokov
Počet mláďat
2 - 4
Dĺžka gravidity
4 mesiace
Predátory
krokodíly, hady
Poloha Diviak visajanský v ZOO
Prostredie

tropický vlhký prales, dažďové lesy Filipín, ostrov Negros a Panay

Potrava

hľuzy, korienky, listy, rôzne plody, drobné bezstavovce

Spôsob života

malé rodinné skupiny (3 až 12 členov), súmračná/nočná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Ide o najvzácnejší druh prasiat, ktorý žije vo voľnej prírode iba na Filipínach.

  • Vedeli ste, že...

    Pre diviaky vo všeobecnosti platí, že sú veľmi čistotné – keď majú dosť priestoru, chodia na záchod do jedného rohu a rozhodne sa v tom neváľajú a nespia.

  • Vedeli ste, že...

    Radi sa váľajú v bahne – preto vyzerajú špinavo. Čistia si tak kožu od kožných parazitov, zároveň bahno slúži ako krém na opaľovanie a chráni ich pred spálením.

Adoptívni rodičia

Veronika Tichá Zuzana Mýtna

Ďakujeme za pomoc a podporu