Jeleň európsky(Cervus elaphus)

Jeleň európsky

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Jeleň európsky
Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Hmotnosť
286 kg
Dĺžka života
13 rokov vo voľnej prírode, 20 rokov v zajatí
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
cca 8 mesiacov
Predátory
medvede, rysy, vlky
Poloha Jeleň európsky v ZOO
Prostredie

Európa, Ázia, otvorené lesy, mokrade ihličnatých lesov

Potrava

trávy, byliny, huby, lišajníky, korienky, mladé výhonky

Spôsob života

sociálny, veľké stáda v lete (dominantná samica), malé stáda na jeseň (dominantný samec)

  • Vedeli ste, že...

    Najtypickejším znakom pre samcov sú parohy, ktoré každý rok, zvyčajne na konci zimy, zhadzujú. Parohy sú tvorené z kosti, ktorá môže denne vyrásť v priemere o 2,5 cm.