Lama krotká(Lama glama)

Lama krotká

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Lama krotká

Lamy krotké patria medzi párnokopytníky (majú dve kopýtka) a spolu s ťavami patria do čeľade Camelidae (ťavovité). Prirodzenou oblasťou ich výskytu je pohorie Andy v Južnej Amerike. Je to domestikovaný druh lamy, zdomácnené boli pred 6 000 rokmi Inkami v Južnej Amerike. Pochádzajú z divej lamy guanako. Obývajú suchú otvorenú krajinu, trávnaté a krovinaté svahy hôr. Vyskytujú sa vo výškach 2300 až 4000 m n.m.

Lamy sa niekedy nazývajú „bezhrbé ťavy“, nielen preto, že patria do rovnakej skupiny párnokopytníkov, ale tiež pre ich nenáročnosť a vytrvalosť. Tak ako sú ťavy nepostrádateľné v púšťach, uplatňujú sa lamy v juhoamerických horách. Vďaka mäkkým mozoľom na spodnej strane prstov sa bezpečne pohybujú na uzučkých cestičkách a skalných rímsach, vydržia dlho bez vody a stačí im jednoduchá horská vegetácia. Divoké lamy žijú v početných skupinách, tvorených samicami a mláďatami sprevádzanými jedným dospelým samcom, ktorý ich bráni pred ostatnými a útočníkov zaháňa kopaním a pľuvaním. Sú schopní pľuť neuveriteľne presne a cieľ trafia na vzdialenosť až 3 metrov.

Náš úžasný lamí gang tvorí krásny samec Bogyó a elegantná trojica samíc Nieves, Allegra, Clarisa. Najmladšie prírastky: Lorenzo (január 2021, mama Nieves) a Carlos (júl 2021, mama Allegra). Naše lamy sú veľmi pokojné a priateľské.

Nehodnotené NE Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Dĺžka tela
153 - 200 cm
Výška
100 – 125 cm
Hmotnosť
130 - 155 kg
Dĺžka života
15 - 20 rokov
Počet mláďat
1, vzácne 2
Dĺžka gravidity
348 - 368 dní
Predátory
dravé vtáky
Poloha Lama krotká v ZOO
Prostredie

trávnaté oblasti Južnej Ameriky

Potrava

trávy, byliny, listy

Spôsob života

rodinné skupiny – háremy

  • Vedeli ste, že...

    Zdomácnený druh používaný ako ťažné zviera a na získavanie hrubej vlny.