Lemur kata(Lemur catta)

Lemur kata

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Lemur kata

Lemury kata (Lemur catta) sú veľmi spoločenské poloopice pochádzajúce z Madagaskaru. Žijú až v 20 členných tlupách, ktoré sa behom dňa potulujú lesom a hľadajú si potravu. Pri presune po zemi vo vysokom poraste udržujú vzájomný kontakt pomocou kolmo vztýčeného čiernobieleho chvosta, ktorý vykúka nad vegetáciu a umožňuje členom tlupy zostať na dohľad. Lemurí chvost tak plní podobnú úlohu ako vztýčený dáždnik turistického sprievodcu.

Je tu však aj ďalší dôležitý význam – lemury si chvosty každú chvíľu trú labkami, a tak si ich parfémujú sekrétom pachových žliaz, ktoré majú na zápästiach. Pri súboji sa potom navoňanými chvostami vzájomne vyhrážajú.


Stupeň ohrozenia ohrozený (Endangered - EN) sa udáva, ak ide o druhy, ktoré čelia vysokému riziku ohrozenia v blízkej budúcnosti.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
primáty
Dĺžka tela
42,5 cm
Hmotnosť
2678 – 2705 g
Dĺžka života
27 rokov
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
134 – 138 dní
Predátory
dravé vtáky, fosa
Poloha Lemur kata v ZOO
Prostredie

lesy Madagaskaru

Potrava

lesy Madagaskaru

Spôsob života

zmiešané skupiny 5 - 30 jedincov vedie jedna dominantná samica

  • Vedeli ste, že...

    Lemury milujú vyhrievanie na slnku a pri slnení vyzerajú akoby meditovali. Preto boli vo svojej domovine považované za posvätné zvieratá.

Adoptívni rodičia

Ronald Lupták Ivan Pullman

Ďakujeme za pomoc a podporu