Leňoch dvojprstý(Choloepus didactylus / Linne´s two-toed sloth)

Leňoch dvojprstý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Leňoch dvojprstý

Vedeli ste, že leňoch trávi denne až 20 hodín spánkom? Takmer celý život prežije vo vetvách stromov zavesený za silné pazúry hlavou dolu. Na zem zlieza len raz za týždeň, aby sa vyprázdnil. Má pomalý metabolizmus, žalúdok tvorí až 1/3 hmotnosti jeho tela a potrava prechádza črevami až 30 dní.

Leňochy dvojprsté (Choleopus didactylus) žijú na severe Južnej Ameriky. Ich telo je pokryté dlhou srsťou, ktorá je v prírode vplyvom rias zafarbená hnedozeleno. Zaujímavé je tiež, že srsť rastie obrátene a dažďová voda po nej steká dole.

Leňochy sú milé flegmatické zvieratá, ale nedajte s zmiasť, ak sa im niečo nepáči, dokážu bleskovo zareagovať a dlhými pazúrmi spôsobiť zranenie. Majú tiež veľmi silné čeľuste a sú to výborní plavci. 

V našej ZOO žijú v exotáriu dva leňochy - krásna sedemročná Luna a dvojročný Lunys.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
slabozubce
Čeľaď
leňochovité
Dĺžka tela
60 - 85 cm
Hmotnosť
4 - 8 kg
Dĺžka života
20 - 40 rokov
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
8 – 9 mesiacov
Predátory
mačkovité šelmy, hady, dravé vtáky
Poloha Leňoch dvojprstý v ZOO
Prostredie

tropické dažďové lesy

Potrava

bobule, listy, ovocie

Spôsob života

samotársky, nočná aktivita, koruny stromov

  • Vedeli ste, že...

    Leňoch trávi denne až 20 hodín spánkom. Väčšinu času je zavesený dole hlavou v korunách stromov. Na zem zlieza len raz za týždeň, aby sa vyprázdnil.

  • Vedeli ste, že...

    Leňochy sú dobrí plavci.

Adoptívni rodičia

Patrik Skala Eva Mrváňová

Ďakujeme za pomoc a podporu