Leopard cejlónsky(Panthera pardus kotiya)

Leopard cejlónsky

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Leopard cejlónsky

Pozorovať, ako sa hrajú dva leopardy cejlónske, je ako sledovať akčný film na Netflixe. Samica Nimali a samec Wanja predvádzajú svoju ladnú naháňačku, dlhý chvost využívajú ako kormidlo pri prudkých zmenách pohybu a tiež na udržiavanie rovnováhy. 

Leopardy sú úžasní skokani, ktorí vďaka nízkej hmotnosti, štíhlemu telu a silným svalom dokážu vyskočiť bez rozbehu až 3 metre do výšky, 6 m do diaľky a vyvinúť rýchlosť v behu až 60 km/h. Taktiež veľmi dobre šplhajú, a preto musia mať výbeh zhora ohradený sieťou. 

Leopard cejlónsky je endemit ostrova Srí Lanka (to znamená, že žije len tam). Vo voľnej prírode žije asi 700 – 950 jedincov. Od roku 2008 je leopard cejlónsky na Červenom zozname IUCN uvedený ako ohrozený. Hlavnou hrozbou je nelegálny lov.

Vedeli ste, že všeobecne u leopardov platí, že sú to pomerne malé mačkovité šelmy, ktoré žijú samotárskym životom, a preto si svoju korisť musia chrániť, aby ju neukradli skupinovo žijúce a väčšie levy či hyeny? Korisť vyvlečú na strom a prevesia ju cez konár stromu (ako v špajzi). Levy ani hyeny nešplhajú, takže potrava je tam v bezpečí. Pri leopardovi cejlónskom sa však toto správanie nevyvinulo, pretože na Srí Lanke nemá leopard cejlónsky potravného konkurenta.

Na Slovensku leopardy cejlónske chová len ZOO Bratislava.

Prečítajte si viac v článku Leopard - majster evolučnej inovácie

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šelmy
Čeľaď
mačkovité
Dĺžka tela
95 - 167 cm
Výška
50 - 70 cm
Hmotnosť
30 - 80 kg
Dĺžka života
15 rokov, 23 v zajatí
Počet mláďat
1 - 6
Dĺžka gravidity
90 – 105 dní
Poloha Leopard cejlónsky v ZOO
Prostredie

tropické lesy, kroviny

Potrava

malé a stredné kopytníky, opice, nelietavé vtáky, drobné živočíchy

Spôsob života

samotársky, niekedy v pároch a rodinných skupinách, teritoriálny, nočná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Leopardy dokážu vďaka nízkej hmotnosti, štíhlemu telu a silným svalom vyskočiť až 3 metre do výšky. Veľmi dobre tiež šplhajú.