Mačiak Brazzov(Cercopithecus neglectus / De Brazza's monkey)

Mačiak Brazzov

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Mačiak Brazzov

Poznáte SAMBURU a jeho rodinu, naše mačiaky Brazzove?

Môžete ich stretnúť v dolnej časti ZOO vedľa lemurov kata – hravé mláďatko Samburu, jednu z našich najmilších opičiek, jeho mamu, 6 ročnú Ginger a sympatického otca, 9 ročného Luisa.

Narodenie mláďaťa sa dlho nedarilo, ale po 26 rokoch čakania priviedla minulé leto Ginger na svet Samburu, ktorý sa má čulo k svetu a robí nám veľkú radosť.

Mačiaky Brazzove (Cercopithecus neglectus) patria medzi opice Starého sveta a pochádzajú z riečnych oblastí a močaristých pralesov centrálnej časti Afriky.

Mačiaky sú jedným z najrozšírenejších stromových afrických primátov. Od ostatných opíc sú ľahko odlíšiteľné vďaka oranžovému diadému a bielej briadke, ktorá im dodáva vzhľad fúzatého dedka. Kvôli skvelému maskovaniu a skrytému spôsobu života je veľmi zriedkavé vidieť ich vo voľnej prírode.

Latinské meno tohto druhu je neglectus, čo znamená “nevšímavý”. Toto pomenovanie si vyslúžili vďaka svojmu obrannému správaniu. Namiesto úniku v ohrození znehybnejú a „nevšímajú“ si okolie.

Mačiaky Brazzove žijú v malých rodinných skupinách, obyčajne rodičovský pár s potomstvom. Je to jediný mačiak, ktorý žije monogamne.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
primáty
Čeľaď
mačiakovité
Dĺžka tela
40 - 63 cm
Hmotnosť
4 - 7 kg
Dĺžka života
23 rokov, 30 v zajatí
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
177 – 187 dní
Predátory
leopard, orol, pytón
Poloha Mačiak Brazzov v ZOO
Prostredie

močaristé a suché lesy centrálnej Afriky

Potrava

ovocie, semená, listy, hľuzy, korienky, bezstavovce a drobné stavovce

Spôsob života

malé rodinné skupiny, hierarchia, denná aktivita, teritoriálny, koruny stromov

  • Vedeli ste, že...

    Latinské meno tohto druhu je neglectus, čo znamená "nevšímavý". Namiesto úniku v ohrození znehybnie tak, že si nevšíma okolie.

    Vedeli ste, že tieto zaujímavé opice vedia aj plávať?