Mačka maloškvrnná(Leopardus geoffroyi / Geoffroyi's cat)

Mačka maloškvrnná

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Mačka maloškvrnná

Prirodzené rozšírenie mačky maloškvrnnej (Leopardus geoffroyi) sa ťahá od bolívijských Ánd až po juh Argentíny, od horských lesov, cez trávnaté savany až po studené oblasti Patagónie. Spoločne s pumou je to najjužnejšie žijúca mačkovitá šelma Južnej Ameriky. Je to súmračné až nočné zviera, ale v oblastiach, kde sa cíti bezpečne, býva aktívna aj počas dňa. Živí sa hlavne hlodavcami, vtákmi, jaštericami či rybami, obľubuje skalnaté oblasti a miluje vodu. Výborne pláva a je často pozorovaná pri preplavovaní až 30 metrov širokých rýchlo tečúcich riek.

Názov mačka maloškvrnná je odvodený od typických tmavých škvŕn na srsti, ktoré sa zlievajú okolo krku v pruhy. Práve pre svoju peknú srsť bola lovená hlavne v druhej polovici 70-tych rokov, kedy len Argentína vyviezla až 400 000 koží týchto mačkovitých šeliem ☹. V súčasnosti je lov vo viacerých oblastiach zakázaný.

V našej ZOO chováme krásny párik, samca Enza a samičku Sookie.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šelmy
Čeľaď
mačkovité
Dĺžka tela
39 - 75 cm
Hmotnosť
3 - 8 kg
Dĺžka života
15 rokov
Predátory
puma, jaguár, orol
Poloha Mačka maloškvrnná v ZOO
Prostredie

husté lesy, kroviny, trávnaté savany

Potrava

vtáky, jašterice, ryby, drobné cicavce

Spôsob života

samotárska šelma s nočnou aktivitou

  • Vedeli ste, že...

    Mačka maloškvrnná je výborný plavec a má rada vodu.

Adoptívni rodičia

Súkromná škola umeleckého priemyslu animovanej tvorby Monika C. Vladimír Sasko

Ďakujeme za pomoc a podporu