Makak magot(Macaca sylvanus / Barbary macaque)

Makak magot

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Makak magot

Žijú hlavne na severe Afriky, sú to primáty Starého sveta. Sú to tiež jediné primáty, ktoré nájdeme aj v Európe, konkrétne na Gibraltári.

Je to pomerne mierumilovný druh. Je pre ne typické vzájomné čistenie, ktoré slúži nielen na vyberanie rôznych parazitov či odumretých zvyškov kože, ale jedince si tak medzi sebou upevňujú putá. Podriadené jedince čistia nadradené, tie im zasa v prípade šarvátok v skupine na oplátku pomáhajú.

Makaky majú protistojný palec na rukách a nohách (tak ako u všetkých primátov), teda majú „4 ruky“; protistojný palec im umožňuje manipulovať s predmetmi. Živia sa hlavne rastlinnou potravou (ovocie, korienky, rastlinné časti), ale aj bezstavovcami (červy, larvy, hmyz), ktoré si hľadajú prehrabávaním sa v zemi. 

Makaky sa navzájom vyhrážajú postojmi, gestami, mimikou tváre (ktorá je u primátov veľmi dobre vyvinutá) a hlasovými prejavmi.

    • priame pozeranie sa do očí znamená vyhrážanie sa

    • odhalenie zubov, alebo „zívanie“ znamená výstrahu

    • cvakanie zubami a mľaskanie znamená podradenosť

    • hlasná vokalizácia slúži na značenie teritória

Sú to pozemné opice, v prípade nebezpečenstva vedia šplhať, no väčšiu časť dňa trávia na zemi hľadaním potravy. V noci vyhľadávajú skalnaté vyvýšeniny kvôli bezpečiu. Keďže veľa času presedia na zemi, vyvinuli sa im sedacie mozole. Podobne ako škrečky, aj makaky majú lícne torby, vačky, do ktorých si ukladajú nespracovanú potravu do zásoby. Keď sú v pokoji a bezpečí, potravu si z nich vyberú a zjedia ju.

Chováme 2 samice Terezu a Dášu, dominantnejšia je Tereza, ktorá býva vždy bližšie k návštevníkom a prvá dostáva žrať. Nasleduje Dáša, ktorá na jedlo čaká pár metrov za ňou.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
primáty
Čeľaď
mačiakovité
Dĺžka tela
45 - 60 cm
Hmotnosť
11 - 16 kg
Dĺžka života
22 rokov
Počet mláďat
1 - 2
Dĺžka gravidity
164 – 167 dní
Poloha Makak magot v ZOO
Prostredie

skalnaté kroviny, cédrové a zmiešané lesy pohoria Atlas v Afrike (Maroko, Alžírsko, Gibraltar)

Potrava

listy, kôra, semená, bobule, hľuzy, korienky, bezstavovce, obojživelníky

Spôsob života

zmiešané skupiny, hierarchia, denná aktivita, teritoriálny

  • Vedeli ste, že...

    Samice majú vytvorené prísnu hierarchiu, ktorá sa dedí z matky na dcéru. Novonarodená samica má vyššie postavenie, ako jej staršia sestra a ostatné jedince. Samice si svoj sociálny status agresívne bránia.