Mara stepná(Dolichotis patagonum)

Mara stepná

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Mara stepná

Mary stepné (Dolichotis patagonum) sú cicavce obývajúce vyprahnuté pastviny a otvorené polopúšte strednej a južnej Argentíny. Vyhrabávajú si dlhé a hlboké nory, ktoré im poskytujú úkryt pred predátormi v otvorenej krajine. Sú plaché a ostražité. Ak sú v pohode, spokojne hopkajú a požierajú trávu, ale ak zaregistrujú nebezpečie, vedia presiahnuť rýchlosť až 50 km za hodinu. Aby mali lepší rozhľad, dokážu tiež vyskočiť do prekvapujúcej výšky ako antilopa či gazela.

Mary stepné doslova milujú slnko a veľmi radi sa vyhrievajú. Žijú v trvalých monogamných pároch v rámci menších skupín, čo je u hlodavcov neobvyklé. Zaujímavé je, že samce si svoje samice označujú močom.

Naše dve mary stepné sú samčekovia, ktorí k nám prišli zo ZOO Brno. Harmonicky žijú v spoločnom výbehu s lamami a emu. Keď ich nabudúce prídete navštíviť, všimnite si, že na predných nohách majú 4 prsty, kým na zadných len 3.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
hlodavce
Dĺžka tela
69 - 75 cm
Hmotnosť
9 - 16 kg
Počet mláďat
2 s hmotnosťou 400 - 450 g
Dĺžka gravidity
3 mesiace
Poloha Mara stepná v ZOO
Prostredie

trávnatá krajina a krovinaté púšte centrálnej a južnej Argentíny

Potrava

trávy, byliny

Spôsob života

monogamné páry

  • Vedeli ste, že...

    Mary stepné doslova milujú slnko a veľmi radi sa vyhrievajú.

    Žijú v trvalých monogamných pároch v rámci menších skupín, čo je u hlodavcov neobvyklé.

Adoptívni rodičia

Jana Kollárová

Ďakujeme za pomoc a podporu