Medveď hnedý(Ursus arctos)

Medveď hnedý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Medveď hnedý

Medveď hnedý je najväčšia šelma Slovenska s odhadovaným počtom okolo 1000 jedincov. Obýva horské oblasti, na Slovensku najmä sever, stred a severovýchod, vo všeobecnosti sa vyskytuje sa len na severnej pologuli.

Má malé uši a oči, slabý zrak, ale výborný čuch a sluch. Jeho tvár nemá mimické svaly, takže sa podľa výrazu nedá odhadnúť jeho nálada. Na labách má dlhé pazúry, ktoré slúžia na vyhrabávanie potravy a hĺbenie nory. Na chrbte medzi lopatkami má hrboľ, v ktorom má ukryté tukové zásoby.

Medvede sú veľmi dobrí plavci a bežci (bežia rýchlosťou až 50 km/h, hoci len na krátke vzdialenosti), výborne sa šplhajú, aj keď vyzerajú nemotorne.

Žijú samotársky, samec a samica sa stretávajú len v období párenia (máj – august). Mláďatá (1 – 2, výnimočne 3) sa rodia v zime počas nepravého zimného spánku a s matkou ostávajú do veku zhruba 3 rokov, kedy pohlavne dospievajú. Samica vychováva mladé sama.

Medvede žijú v norách, kde si vyhrabú chodbu, na konci ktorej je rozšírený otvor (spálňa). Ukladajú sa na zimný spánok (hibernácia), čo znamená, že ich telesné funkcie sa znížia na minimum (dýchanie, tep, neprijímajú potravu a nevylučujú). Koncom leta a na jeseň priberajú 40 % svojej váhy (cca 15 cm podkožného tuku, hlavne v hrboli medzi lopatkami), teda takmer polovicu svojej hmotnosti. Počas spánku stratia 15 – 25 % svojej hmotnosti. Najviac energie spotrebujú na prebúdzanie sa, teda naštartovanie telesných funkcií, takže je veľmi dôležité, aby na jeseň dostatočne pribrali. Slovenské medvede spia nepravým zimným spánkom, pretože u nás nebýva tak veľa snehu a vedia si pod ním nájsť potravu, respektíve spia kratšie než medvede na Aljaške a Sibíri.

Chováme 1 samca Félixa, ktorý v januári 2021 dovŕšil 26 rokov. Narodil sa v našej ZOO, jeho mama Cinda pochádzala z voľnej prírody.

Prečítajte si viac v článku o budovaní zóny Karpatský les

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šelmy
Čeľaď
medveďovité
Dĺžka tela
200 - 300 cm
Výška
150 cm
Hmotnosť
150 - 350 kg
Dĺžka života
20 rokov, 30 v zajatí
Počet mláďat
2, zriedka 4 - 5
Dĺžka gravidity
6 – 7 mesiacov
Predátory
ľudia
Poloha Medveď hnedý v ZOO
Prostredie

arktické, alebo alpínske tundry, ihličnaté lesy, zmiešané lesy Eurázie

Potrava

trávy, byliny, ovocie, černice, orechy, semená, hmyz, med, ryby, vtáky hniezdiace na zemi, hlodavce, kopytníky, zdochliny

Spôsob života

samotársky a v materských rodinách, teritoriálny, denná aktivita, hibernácia

  • Vedeli ste, že...

    Malý medvedík sa narodí holý a slepý a jeho pôrodná hmotnosť je iba 400 - 500 gramov.

  • Vedeli ste, že...

    Počas zimného spánku sa krvný obeh a dýchanie medveďa minimalizujú, avšak telesná teplota klesá len o 1 - 2oC.

  • Vedeli ste, že...

    Aj počas zimného spánku medveď registruje, čo sa deje v okolí jeho brlohu.

Adoptívni rodičia

Ivan Kocák

Ďakujeme za pomoc a podporu