Muflón lesný(Ovis aries musimon / Mouflon)

Muflón lesný

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Muflón lesný
Nehodnotené NE Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
turovité
Dĺžka tela
110 - 130 cm
Výška
65 - 85 cm
Hmotnosť
35 - 60 kg
Dĺžka života
8 - 12 rokov
Počet mláďat
1 - 2
Dĺžka gravidity
22 týždňov
Predátory
vlky
Poloha Muflón lesný v ZOO
Prostredie

listnaté a zmiešané lesy, skalnaté oblasti, pôvodne sa vyskytoval v oblastiach Stredozemného mora, odkaľ sa postupne rozšíril do lesov Európy

Potrava

bylinožravce, trávy a listy stromov a kríkov

Spôsob života

žije v početných čriedach (20-30 jedincov) rozdelených poda pohlavia, skupinu samíc s mláďatami vedie stará skúsená samica, v zime sa pripájajú samce, denná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Pôvodne sa predpokladalo, že muflón bol predkom ovce domácej. Výskumy však ukázali, že ide pravdepodobne o potomka zdivočelých oviec dovezených na ostrovy Sardínia a Korzika pred tisíckami rokov.

  • Vedeli ste, že...

    Samce sa vyznačujú mohutnými a výrazne zatočenými rohmi s vrúbkovaným povrchom, ktorých dĺžka dosahuje až 80 cm. Samice sú bezrohé, výnimočne môžu mať krátke rožky.

Adoptívni rodičia

HM Solutions s.r.o.

Ďakujeme za pomoc a podporu