Mundžak malý(Muntiacus reevesi / Chinese muntjac)

Mundžak malý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Mundžak malý

Mundžak malý pochádza z južnej Ázie a je jeden z najmenších jeleňovitých druhov na svete. Samci majú krátke parôžky a 2,5-5 cm predĺžené očné zuby, ktoré pripomínajú kly. Tie používajú na obranu. Je to samotársky žijúci druh a živí sa rastlinnou, občas aj živočíšnou potravou. Dokáže uloviť menšie živočíchy ako malé cicavce či vtáky.

Mundžaky si označujú svoje teritórium pomocou chemickej látky vylučovanej kanálikmi ústiacimi v očných kútikoch. V prípade ohrozenia vydávajú výrazné zvuky, ktoré pripomínajú štekot. Mundžaky sú preto známe aj pod označením "štekajúci jelenček". Samci takýmto zvukom tiež často lákajú samice.

Chováme momentálne tri samice, mamu a dve dcéry.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
jeleňovité
Dĺžka tela
90 cm
Výška
43 - 45 cm
Hmotnosť
11 - 16 kg
Dĺžka života
10 - 12 rokov, 18 v zajatí
Počet mláďat
1 - 2
Dĺžka gravidity
210 dní
Predátory
leopard, tiger, šakal, krokodíl, pytón
Poloha Mundžak malý v ZOO
Prostredie

listnaté a krovinaté lesy juhovýchodnej Ázie

Potrava

byliny, výhonky, semená, ovocie, vtáčie vajcia, drobné živočíchy, zdochliny

Spôsob života

samotársky alebo v malých skupinách, súmračná aktivita, teritoriálny

  • Vedeli ste, že...

    V prípade ohrozenia vydávajú výrazné zvuky, ktoré pripomínajú štekot. Mundžaky sú preto známe aj pod označením "štekajúci jelenček". Samci takýmto zvukom tiež často lákajú samice.