Oryx arabský(Oryx leucoryx / Arabian oryx)

Oryx arabský

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Oryx arabský

Oryx arabský má superschopnosť vycítiť dážď a zrážky. Vedúca samica dokáže z vetra vycítiť vlhkosť až na 80 km a nasmerovať svoje stádo tam, kde rastie viac trávy na spásanie. Táto nádherná púštna antilopa dokáže tiež zvýšiť svoju telesnú teplotu až na 47°C. Vie prežiť bez vody niekoľko týždňov len z tekutín napríklad z melónov a sukulentov. Okrem trávy spása akékoľvek zdroje rastlinných proteínov, korienky, listy či kríky. Mláďatá sa od matiek prirodzene učia, aké rastliny sú najvhodnejšie. 

Je dobre adaptovaný na rýchlosť a vytrvalosť na tvrdom kamenistom podklade púštnych oblastí, čo mu pomáha ujsť pred predátorom, ktorým je vo voľnej prírode v podstate len šakal loviaci mláďatá a človek.

Od 30. rokov 20. storočia sa začalo akési „ťaženie“ arabských princov a rôznych ropných magnátov proti oryxom, ktorých naháňali terénnymi autami a strielali puškami. To viedlo k absolútnemu vyhubeniu druhu vo voľnej prírode.

V 70-tych rokoch 20. storočia boli v prírode vyhubené posledné jedince. Už predtým sa arabské krajiny snažili zahájiť záchranné programy. Vďaka snahám ZOO vo Phoenixe a iným projektom sa podarilo úspešne prinavrátiť oryxa arabského späť do voľnej prírody, do Ománu, Jordánska a Saudskej Arábie. V súčasnosti existuje pár malých roztrúsených populácií na Arabskom polostrove, spolu vo voľnej prírode žije asi 800 jedincov. Z kategórie ohrozenia podľa IUCN „vyhynutý vo voľnej prírode“ je momentálne zaradený tento druh do kategórie „zraniteľný“. Je to teda príklad toho, ako sú ZOO dôležitou súčasťou záchrany ohrozených druhov.

Prečítajte si viac v článku Tisíc a jedna antilopa

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
turovité
Dĺžka tela
165 cm
Výška
81 - 102 cm
Hmotnosť
65 - 70 kg
Dĺžka života
20 rokov
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
8 mesiacov
Predátory
vlky, šakaly
Poloha Oryx arabský v ZOO
Prostredie

suché pláne, púšte, kamenisté stráne a hustá vegetácia

Potrava

prežúvavý bylinožravec: trávy, byliny, listy krov

Spôsob života

sociálny: vytvára stáda - dominantný samec, niekoľko samíc a ich mláďat; nomadický: vedia vycítiť dážď, za ktorým sa pohybujú, pretože tam rastie nová vegetácia, súmračná aktivita, teritoriálny

  • Vedeli ste, že...

    Oryx arabský je endemitom Arabského polostrova a národným zvieraťom mnohých arabských krajín. Do roku 1972 bol lovom vyhubený. Vďaka úsiliu zoologických záhrad a súkromných rezervácií sa ho podarilo vrátiť do prírody.