Panda červená(Ailurus fulgens / Red panda)

Panda červená

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Panda červená

Našim pandám červeným PUNGOVI a COCO ani v zime zima nie je. Pandy červené (Ailurus fulgens) sú šelmy, ktorých pôvodným domovom sú horské lesy Himalájí v južnej Číne, Barme a Nepále, takže chladné počasie im vyhovuje aj u nás. Majú dlhú, hustú srsť krásnej červeno-hnedej farby a typický huňatý chvost. Hustá kožušina na nohách im poskytuje ochranu proti chladu a ukrýva tiež pachové žľazy. Ich potravu tvoria takmer výlučne rastliny, ovocie a tráva. Hlavnou zložkou sú bambusové listy, ktorých skonzumujú odhadom až 20 000 denne, ale občas si radi pochutia aj na vajíčkach a mäse.

Sú aktívne v noci, väčšinu dňa prespia alebo jedia v korunách stromov. Ak sa panda cíti byť ohrozená, ustrnie a predstiera smrť. Vďaka farbe srsti splynie s kmeňom stromu a stačí jej len vyčkať, kým nebezpečie nepominie.

Napriek tomu sú však pandy červené v Červenej knihe IUCN vedené ako zraniteľný druh. Ich počet sa odhaduje len na 10 000 jedincov a ich stavy stále klesajú najmä kvôli strate prirodzeného prostredia a pytliactvu.

Vedeli ste, že preklad čínskeho názvu „huo hú“ do angličtiny sa stal podkladom pre pomenovanie webového prehliadača Mozilla Firefox (ohnivá líška)? Západné meno pandy vzniklo zase z nepálskeho slova „poonya“, čo znamená „jedák bambusu“.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šelmy
Čeľaď
pandovité
Dĺžka tela
53 - 63 cm
Výška
25 cm
Hmotnosť
3,7 - 6,2 kg
Počet mláďat
1 - 4
Dĺžka gravidity
134 dní
Predátory
leopard snežný
Poloha Panda červená v ZOO
Prostredie

horské zmiešané a ihličnaté lesy s bambusovým porastom východných Himalájí v nadmorskej výške 2200 – 4800 m n. m. (Nepál, západná Barma, juhozápadná Čína)

Potrava

bambusové výhonky, korienky, plody, príležitostne vajíčka a mláďatá vtákov, drobné stavovce, hmyz

Spôsob života

samotársky stromový druh, samec sa stretáva so samicou v období párenia – aj samce aj samice sa pária s viacerými partnermi, pandy sú aktívne za súmraku, úsvitu a v noci

  • Vedeli ste, že...

    Vedeli ste, že preklad čínskeho názvu „huo hú“ do angličtiny sa stal podkladom pre pomenovanie webového prehliadača Mozilla Firefox (ohnivá líška)? Západné meno pandy vzniklo zase z nepálskeho slova „poonya“, čo znamená „jedák bambusu“.

     

  • Vedeli ste, že...

    Síce sa pandy červené radia medzi mäsožravce, ich potravu tvoria takmer výlučne rastliny, ovocie a tráva. Hlavnou zložkou sú bambusové listy, ktorých skonzumujú odhadom až 20 000 denne.

Adoptívni rodičia

Anetka a Tomáš Uríčkovci MUDr. Martin Alföldi Natalia Kormeier Peter Myšiak Bety Švaleková Martina Dekanová

Ďakujeme za pomoc a podporu