Pásavec štetinový(Chaetophractus villosus / Large hairy armadillo)

Pásavec štetinový

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Pásavec štetinový

Pásavce štetinové (Chaetophractus villosus) patria k najrozšírenejším druhom pásavcov. Pochádzajú z Južnej Ameriky. Sú to profesionálni hrabáči, sú schopní prehrabať dokonca betón aj asfalt, radi sa podhrabávajú pod mŕtvoly zvierat, kde nachádzajú tučné larvy. Na obranu pred predátormi si vyhrabávajú hlboké podzemné nory, v ktorých trávia väčšinu dňa, von obyčajne vychádzajú za súmraku. Životu pod zemou sú veľmi dobre prispôsobení. Majú veľký objem pľúc a špeciálne nozdry, ktoré im umožňujú vdychovať vzduch z okolitej pôdy.

Tento druh pásavca má pevný pancier, ktorý mu neumožňuje úplne sa zvinúť ako to robia iné druhy pásavcov. Pri blížiacom sa nebezpečenstve uteká rýchlo do najbližšej nory a zakliesni sa v nej. Ak nie je žiadna nora v blízkosti, ľahne si naplocho na zem, aby si chránil zraniteľné brucho.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
slabozubce
Čeľaď
pásavcovité
Dĺžka tela
30 - 40 cm
Hmotnosť
2,5 - 3 kg
Dĺžka života
19 - 23 rokov
Počet mláďat
2
Dĺžka gravidity
2 mesiace
Poloha Pásavec štetinový v ZOO
Prostredie

polopúšte, suché krovinaté a trávnaté oblasti

Potrava

hmyz, malé stavovce, zdochliny, korienky, ovocie

Spôsob života

samotársky/páry, aktívny v noci aj cez deň, vyhrabáva nory

  • Vedeli ste, že...

    Pásavec štetinový vyhrabáva nory, ktoré využíva na úkryt pred predátormi alebo na ochladenie sa počas horúcich dní. Hrabe tiež vtedy, keď hľadá potravu a zahrabáva sa aj pod zdochliny, pod ktorými hľadá červy.

Adoptívni rodičia

Zuzana Sukniakova

Ďakujeme za pomoc a podporu