Pes ušatý(Otocyon megalotis / Bat-eared fox)

Pes ušatý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Pes ušatý

Pri pohľade na psa ušatého každého okamžite zaujmú obrovské uši, ktoré svojou dĺžkou presahujú dĺžku hlavy. V jeho horúcej africkej domovine mu slúžia ako viacúčelové zariadenie. Napomáhajú odvádzaniu prebytočného tepla z tela a tiež zachytávajú aj veľmi slabé zvuky, ktoré vydáva hmyz, ktorým sa pes ušatý živí. Špecializuje sa hlavne na všekazy, chrobáky, termity či kobylky. Aby sa s malou korisťou vysporiadal, má síce drobné zúbky, ale zato ich je viac ako majú inú cicavce – celkom až 48 :)

Psi ušatí žijú v rodinných skupinkách. Mláďatá sa rodia v nore, ktorú rodičia sami vyhrabú, často však preferujú brloh vyhĺbený iným zvieraťom, napríklad hrabáčom. Nory majú niekoľko vchodov a rodičovský pár ich môže na svojom území využívať väčší počet.  

Naše psíky ušaté sú milí spoločníci, chováme párik – postaršieho samčeka a jeho mladšiu spoločníčku, ktorí veľmi radi hrabú a snažia sa poctivo udržiavať svoje nory priechodné. Momentálne im pripravujeme nový pohodlnejší výbeh. 21. mája sa narodili 4 šteniatka a rastú ako z vody.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šelmy
Čeľaď
psovité
Dĺžka tela
80 – 95 cm
Výška
30 cm
Hmotnosť
3 – 4,5 kg
Dĺžka života
6 rokov
Počet mláďat
1 - 5
Dĺžka gravidity
2 mesiace
Predátory
dravé vtáky
Poloha Pes ušatý v ZOO
Prostredie

suché trávnaté oblasti a savany

Potrava

hmyz (termity, kobylky), jaštery, malé vtáky, vajcia, malé cicavce, ovocie

Spôsob života

sociálny, nočná aktivita, trvalé páry

  • Vedeli ste, že...

    Psi ušatí žijú v rodinných skupinkách. Mláďatá sa rodia v nore, ktorú rodičia sami vyhrabú.

Adoptívni rodičia

Jana Joneková

Ďakujeme za pomoc a podporu