Potkanokengura králikovitá(Bettongia penicillata / Woylie)

Potkanokengura králikovitá

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Potkanokengura králikovitá

Potkanokengura králikovitá je vačkovec, ktorého typickým spôsobom pohybu je skákanie (podobne ako kengura). Má sivohnedú srsť, ktorá je na bruchu svetlá, typicky predĺženú nosnú časť a krátke okrúhle ušká. Chvost je dlhý asi 30 cm a riedko osrstený. Slúži ako kormidlo pri skokoch, ale zaujímavý je najmä tým, že ním toto neveľké zvieratko dokáže uchopiť a prenášať predmety. Túto schopnosť využíva pri prenášaní materiálu (listy, tráva) na miesto, kde si buduje hniezdo (na zemi).

Potkanokengury sú nočné samotárske zvieratá, ktoré obývajú lesy juhozápadnej Austrálie. V prírode nepijú vodu a neprijímajú žiadne zelené rastliny. Živia sa najmä šťavnatými podzemnými hubami rastúcimi na koreňoch eukalyptov a iných stromov. Jedálny lístok si obohacujú aj požieraním hľúz, živice krov Hakea a hmyzu.

Potkanokengura králikovitá je zaradená v Medzinárodnom červenom zozname ohrozených zvierat IUCN ako kriticky ohrozený druh. Jej populácia v prírode rapídne klesá v dôsledku deštrukcie prírodného prostredia (lesné požiare, poľnohospodárstvo) a boja s domácimi a nepôvodnými druhmi zvierat o priestor a potravu. Tento druh je zaradený aj do Európskeho záchranného chovného programu (EEP), ktorý pre daný druh vznikol v roku 1994.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
dvojitozubci
Čeľaď
potkanokengurovité
Dĺžka tela
30 – 38 cm
Výška
150 – 180 cm
Hmotnosť
1,1 – 3,5 kg
Dĺžka života
4 – 9 rokov
Počet mláďat
1, vzácne 2
Dĺžka gravidity
21 dní
Predátory
dravé vtáky, hady
Poloha Potkanokengura králikovitá v ZOO
Prostredie

lesnaté a trávnaté oblasti

Potrava

huby, hľuzy, semená, živica, hmyz

Spôsob života

samotársky spôsob života, nočná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Dokáže stočiť svoj chvost tak, že v ňom unesie aj materiál na stavbu hniezda.

    Počas spánku si chvost omotajú okolo krku kvôli udržiavaniu tepla.