Rys kanadský(Lynx canadensis / Canadian lynx)

Rys kanadský

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Rys kanadský

Rysy prešli evolučným vývojom, na ktorého konci stoja súčasné štyri druhy:

  • rys kanadský (Lynx canadensis)
  • rys červený (Lynx rufus), oba pochádzajúce zo Severnej Ameriky
  • ohrozený španielsky rys iberský (Lynx pardinus)
  • a zo všetkých rysov najväčší a najrozšírenejší, rys ostrovid (Lynx lynx)

V porovnaní s rysom ostrovidom je rys kanadský menší, má strieborno sfarbenú srsť, dlhšie bokombrady aj štetčeky na koncoch ušníc a veľké laby s husto osrstenými chodidlami, ktoré v snehu fungujú ako snežnice. Je to veľmi plachá šelma a tajomnosť týchto zvierat prispela k tomu, že sa o nich tradovalo mnoho mýtov, hlavne medzi americkými indiánmi. Okrem prirodzených nepriateľov, ako vlci, rosomáky či pumy, najväčšie ohrozenie pre rysov kanadských predstavuje človek, ktorý ho loví kvôli hebkej kožušine.

Chováme krásny párik rysov kanadských, samca Felixa a samicu Lily.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šelmy
Čeľaď
mačkovité
Dĺžka tela
70 – 110 cm
Výška
48 – 56 cm
Hmotnosť
8,5 – 17 kg
Dĺžka života
14 rokov
Počet mláďat
1 - 5
Dĺžka gravidity
63 – 70 dní
Predátory
vlk, medveď
Poloha Rys kanadský v ZOO
Prostredie

staré lesy, tundra, skalnaté oblasti

Potrava

zajace, hlodavce, vtáky, zdochliny

Spôsob života

samotársky, nočná aktivita, teritoriálny

  • Vedeli ste, že...

    Zajace americké sú takou dôležitou zložkou potravy rysa kanadského, že pri znížení počtu zajacov sa zníži aj počet rysov. Keď sa opäť zvýši počet zajacov, pribudnú aj rysy.