Saimiri vevericovitý(Saimiri sciureus / Common squirrel monkey)

Saimiri vevericovitý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Saimiri vevericovitý

Saimiri vevericovité (Saimiri sciuresus) v prírode obývajú severné oblasti Južnej Ameriky, kde žijú v riedkych dažďových lesoch a na brehoch riek. Združujú sa do veľkých skupín až 100 i viac jedincov. Trávia väčšinu dňa hľadaním potravy vysoko v korunách stromov a živia sa  ovocím, púčikmi, semenami a hmyzom, ktorý často šikovne lapajú prednými tlapkami, keď letí okolo.

Naše Saimiri opičky Herkules a jeho štyria synovia Jean, Claude, Van a Damme sú veľmi čulé a spoločenské.

Sú energické a väčšinu dňa trávia lezením po stromoch, pomerne hlasným vrešťaním a skákaním z konára na konár na ostrovčeku uprostred dolného jazera. Dorozumievajú sa medzi sebou pomocou 25 až 30 rôznych vokalizácií, niektoré dokonca pripomínajú vtáčie švitorenie.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
primáty
Čeľaď
malpovité
Dĺžka tela
25 – 35 cm
Hmotnosť
700 – 1200 g samce, 500 – 750 g samice
Dĺžka života
21 rokov
Počet mláďat
1
Výška
160 dní
Poloha Saimiri vevericovitý v ZOO
Prostredie

tropické dažďové lesy, pobrežné lesy

Potrava

ovocie, hmyz, mäkkýše, malé stavovce, vajcia, nektár

Spôsob života

skupinový, denná aktivita, teritoriálny, hierarchia, stromový

  • Vedeli ste, že...

    Saimiri vevericovité sú veľmi sociálne zvieratá. Združujú sa do veľkých skupín od 10 do 100 jedincov, ale niekedy môžu mať až 300 členov. Členovia skupiny sa medzi sebou dorozumievajú pomocou 25 až 30 rôznych vokalizácií.

  • Vedeli ste, že...

    Mozog saimiri je v pomere k telesnej hmotnosti zhruba dvakrát tak veľký ako u človeka. Najvyvinutejšie sú tie časti, ktoré zodpovedajú za koordináciu pohybu.