Sitatunga západná(Tragelaphus spekii gratus / Western sitatunga)

Sitatunga západná

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Sitatunga západná

Nežný vzhľad SITATUNGY ZÁPADNEJ (Tragelaphus spekii gratus) roztopí každé srdce. Jeden zo starších názvov, antilopa bahenná, výborne vystihoval spôsob života tejto africkej lesnej antilopy. Vyhľadáva totiž brehy riek a jazier, podmáčanú savanu alebo rozľahlé močariny. Aby sa nezabárala do mäkkého podkladu, má neobyčajné kopýtka. Pri došliapnutí sa roztiahnu a rozložia váhu tela podobne ako snežnice.

Sitatungy majú výborný sluch, a preto sú dosť plaché. Tvoria stáda zložené hlavne zo samíc s mláďatami, samci žijú väčšinu roka samotársky. Spávajú na plošinkách z vyschnutých rastlín ukrytých v tŕstí, ktoré si sami zhotovujú. V prípade ohrozenia utekajú do vody a potopia sa do hlbšej vody tak, že im nad hladinu trčia iba nozdry.

V našej ZOO môžete stretnúť celé stádo sitatúng - 6 samíc, 2 samcov a jedného malého dorastenca, ktorý sa narodil tesne pred minulými Vianocami.

Prečítajte si viac v článku Tisíc a jedna antilopa

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
turovité
Dĺžka tela
115 – 175 cm
Výška
75 – 125 cm
Hmotnosť
40 – 120 kg
Dĺžka života
20 rokov v zajatí
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
7 mesiacov
Predátory
vo vode krokodíl, na súši lev, leopard
Poloha Sitatunga západná v ZOO
Prostredie

podmáčané lesy, močariská, pobrežné kroviny

Potrava

trávy, puky, listy, výhonky, tŕstie

Spôsob života

samec samotársky, samica skupinový, denná/nočná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Sitatunga spáva na plošinke z vyschnutých rastlín a ukrytej v tŕstí, ktorú si sama zhotovuje. 

  • Vedeli ste, že...

    V prípade ohrozenia sa potopí do hlbšej vody tak, že jej nad hladinu trčia iba nozdry.