Surikata vlnkavá(Suricata suricatta / Slender-tailed meerkat)

Surikata vlnkavá

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Surikata vlnkavá

Surikata vlnkavá je malá šelma so štíhlym telom, malými uškami a špicatým ňufákom. Je pieskovo hnedá s tmavou kresbou ma chrbte, spodnú stranu tela má okrovú a okolo očí tmavé okuliare.

Ak by ste v africkej savane hľadali zosobnenie zvedavosti, určite by ste vybrali surikatu. Táto malá šelmička obýva trávnatú savanu a suché krovinaté polopúšte. Vlastne by sa o nej vôbec nemalo hovoriť v jednotnom čísle, pretože jednu surikatu nikdy neuvidíte. Vždy žijú v kolóniách, ktorých príslušníci v noci spoločne odpočívajú v podzemných norách, za chladného rána sa k sebe natlačia, aby sa zahriali, a tiež počas dňa sú v neustálom kontakte. Niekoľko dospelých drží vždy stráž – sú vztýčení na zadných, rozhliadajú sa po okolí a čokoľvek podozrivého ohlasujú prenikavým hlasom. Ostatní sa venujú zháňaniu potravy, oprave či hĺbeniu obydlí alebo starostlivosti o neposedné mláďatá. Surikaty sú obratní lovci a poradia si nielen s hmyzom, hlodavcami či jaštericami, ale aj s jedovatými hadmi a škorpiónmi. 

Vedeli ste, že surikaty:

  • sa rady vyhrievajú? Brucho vystavia slnku a teplo absorbujú do srsti, ktorá im slúži ako akumulátor a zásobáreň tepla.
  • sa v noci k sebe túlia? potrebujú jedna druhú na udržiavanie tepla, lebo noci v púšti môžu byť veľmi chladné.
  • čierne kruhy okolo očí im slúžia ako slnečné okuliare, ktoré pohlcujú slnečné svetlo?
  • v malých ušiach majú svalové záklapky, ktoré pri hrabaní zatvoria, takže sa do nich nedostane piesok?
  • sú imúnne voči jedu škorpiónov a hadov? Keď ulovia škorpióna, ako prvé odhryznú žihadlo.
  • pri hľadaní potravy vždy aspoň 1 surikata stráži postavená na zadných? Ak je všetko v poriadku, vydáva pravidelné vrkanie, ak však hrozí nebezpečenstvo, začne hlasno pískať a všetky surikaty sa rýchlo schovajú do podzemných nôr.

Surikaty sú jednoducho úžasné zvieratá, patria k veľmi populárnym a v našej ZOO ich chováme 12: chovný párik, ich 2 väčších dorastencov, 4 menších dorastencov a 4 rozkošné mláďatká.

Surikaty odchovávajú mláďatá sezónne a na ich starostlivosti sa podieľa celá skupina. Časť skupiny zháňa potravu a jeden z pomocníkov zostáva v brlohu strážiť mláďatá. Mláďatá sú hneď po narodení veľmi čulé a zvedavé. Samica už po 7 – 14 dňoch po pôrode vyvádza svoje potomstvo z nory na slniečko. Vo veku 2 – 3 mesiacov sú mláďatá úplne samostatné. Pohlavne dospievajú do jedného roku života.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šelmy
Čeľaď
mungovité
Dĺžka tela
25 – 35 cm
Hmotnosť
700 g
Dĺžka života
12 rokov
Počet mláďat
2 - 5
Dĺžka gravidity
11 týždňov
Predátory
dravé vtáky
Poloha Surikata vlnkavá v ZOO
Prostredie

otvorené suché oblasti a savany

Potrava

hmyz, šťúry, malé stavovce, vajcia, hľuzy

Spôsob života

sociálny, denná aktivita, vyhrabávajú nory

  • Vedeli ste, že...

    Surikaty žijú v početných skupinách a vždy je pár členov na stráži, kým ostatní hľadajú potravu. Ak strážca zaznamená nebezpečenstvo, začne sa hlasno ozývať, aby varoval ostatných členov skupiny. 

  • Vedeli ste, že...

    Surikaty sú imúnne voči jedu škorpióna a hadov. Keď ulovia škorpióna, ako prvé odhryznú žihadlo.

Adoptívni rodičia

Natália Kormeier Tomáš Miklošovič

Ďakujeme za pomoc a podporu