Tamarín žltoruký(Saguinus midas / Red-handed tamarin)

Tamarín žltoruký

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Tamarín žltoruký

Tamarín žltoruký sa vyskytuje v nížinných aj horských lesoch, prevažne okolo vodných tokov. Jeho prirodzeným miestom výskytu sú lesnaté oblasti na severe Amazonky v Brazílii, Guyane, Suriname a Venezuele. Je výnimočne dobrý v šplhaní a skokoch, obvykle sa pohybuje vo výške 5 metrov v korunách stromov. Je rýchly, svižný a dokáže doskočiť do veľkej diaľky a zoskočiť zo stromu na zem z výšky až 18 metrov. 

Tamaríny spoločne s kosmáčmi patria medzi tzv. pazúrkaté opice. Žijú v skupinách do 15 členov. Mláďatá rodí vždy len jedna samica v skupine a najčastejšie sa narodia dve mláďatá, o ktoré sa starajú hlavne otcovia s pomocou ďalších členov skupiny. Ak je jeden z tamarínov napadnutý, ostatní ho bránia ostrými tesákmi a pazúrmi. Medzi ich prirodzených predátorov patria mačkovité šelmy, dravce a hady. Tamaríny žltoruké sú však ohrozené hlavne stratou životného prostredia a nelegálnym lovom.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
primáty
Čeľaď
malpovité
Dĺžka tela
21 – 28 cm
Hmotnosť
400 – 550 g
Dĺžka života
13 rokov, 21 v zajatí
Počet mláďat
1 - 2
Dĺžka gravidity
140 – 168 dní
Predátory
malé mačky, dravé vtáky, hady
Poloha Tamarín žltoruký v ZOO
Prostredie

tropické dažďové lesy

Potrava

hmyz, ovocie, kvety, listy, nektár, malé stavovce, vajcia

Spôsob života

skupinový, denná aktivita, teritoriálny, trvalé páry, hierarchia, koruny stromov

  • Vedeli ste, že...

    Tamaríny žltoruké žijú v skupinách od 4 do 15 jedincov. Ak je jeden člen v ohrození, ostatní ho zúrivo bránia, pričom používajú svoje ostré zuby ako aj pazúriky na prstoch oboch končatín.