Zebra Chapmanova(Equus quagga chapmani / Chapman’s zebra)

Zebra Chapmanova

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Zebra Chapmanova

ZEBRY CHAPMANOVE (Equus quagga chapmani) patria v našej ZOO medzi najpopulárnejšie druhy.

Tie naše sú nielen krásne, ale aj geneticky zaujímavé, a preto dve, takmer dvojročné samice Kendi a Masika, na odporúčenie koordinátora chovu odcestovali do košickej ZOO, aby obohatili tamojšie stádo. Naše stádo teraz tvorí 6 zebier: 18 ročný urastený samec Viktor, jeho 3 dámy: Katie, Mara, Anaya, a samčekovia dorastenci Manu a Kimoni. Viktor je veľký fešák, ale skutočným vodcom stáda je dominantná samica Katie… a úplne tajne medzi nami, stádo sa onedlho opäť rozrastie o nový prírastok. 

Vedeli ste, že zebry dokážu bežať na krátke vzdialenosti až 50 km za hodinu? V prípade nebezpečenstva sa stádo zomkne do kruhu s mláďatami uprostred, aby sa vzájomne chránili. Zebrám pomáha pri strete s nepriateľom aj ich čierno-biele sfarbenie. Predátor má problém rozoznať iba jedného jedinca v skupine zebier. Podobne to vplýva aj na dotieravý hmyz. Pruhy zebrám slúžia aj ako prirodzená ochrana proti slnku.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
nepárnokopytníky
Čeľaď
koňovité
Dĺžka tela
210 – 250 cm
Výška
120 – 140 cm
Hmotnosť
220 – 300 kg
Dĺžka života
10 – 25 rokov
Počet mláďat
1
Dĺžka gravidity
1 rok
Predátory
lev, hyena
Poloha Zebra Chapmanova v ZOO
Prostredie

savana, trávnaté oblasti

Potrava

tráva, listy, kôra

Spôsob života

skupinový, denná aktivita

  • Vedeli ste, že...

    Tieto zebry vytvárajú háremy, v ktorých je jeden dominantný dospelý samec a niekoľko samíc so svojimi mláďatami. Stádo je vedené najstaršou, a teda dominantnou samicou.