Žirafa Rothschildova(Giraffa camelopardalis rothschildi / Baringo giraffe)

Žirafa Rothschildova

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Žirafa Rothschildova

Patrí medzi naše najpôvabnejšie a zároveň najohrozenejšie druhy.  Žirafy sú najvyššie dnes žijúce živočíchy. Dospelí samci merajú na výšku bežne cez päť metrov. Každé zviera má svoju individuálnu kresbu podobne neopakovateľnú, ako sú hmatové línie na koncoch našich prstov. 

Vedeli ste, že žirafy denne spia len niekoľko desiatok minút? Spomedzi cicavcov je to jeden z najkratších spánkov. Spia postojačky a vždy len na pár minút, aby sa mohli mať na pozore pred predátormi.

V našej ZOO žije stádo, ktoré tvoria 3 samice Tejla, Layla a Salome (Tejline dcéry) a jeden urastený samec Jamil, ktorého matkou je Layla. Príďte sa zoznámiť, naše žirafy sú veľmi priateľské. ZOO Bratislava chová žirafy ako jediná na Slovensku. 

Žirafy výborne znášajú horúčavy. Dlhé nohy a krk im pomáhajú znížiť telesnú teplotu, ktorá sa počas dňa pohybuje okolo 39C a v noci klesá na 35C.

Živia sa výlučne rastlinnou potravou a asi 12 hodín denne spásajú vegetáciu vo výške 2 až 6 m. Zachytávajú vetvičky pohyblivým tmavomodrým jazykom dlhým až 60 cm. Dokážu vypiť desiatky litrov vody, ale v prípade potreby dokážu vydržať bez vody aj niekoľko dní. Pitie je však pre žirafu náročná úloha. Najprv musí pokrčiť zadné nohy a predné naširoko roztiahnuť. Potom sa kývaním hlavy postupne posúva bližšie k zdroju vody. Podobne ako ťavy, aj žirafy si ukladajú zásoby tuku, avšak nie do hrbov, ale pod kožou krku.

Žirafy rodia postojačky a vždy na úsvite, aby mláďa do nasledujúcej noci zosilnelo a bolo menej ohrozené od predátorov. Ak počas pôrodu spozoruje nepriateľa, je schopná ho aj na niekoľko hodín oddialiť a dať sa na útek.

Kedysi žili žirafy na celom území Afriky, dokonca obývali aj Indiu a juh Európy. V súčasnosti sa vo voľnej prírode vyskytujú len na čiernom kontinente, na suchých savanách a v polopúštnych oblastiach južne od Sahary. K najväčšiemu zdecimovaniu žirafích stád došlo v 19. a 20. storočí, kedy sa stali atraktívnou trofejou bielych lovcov, predovšetkým pre štetinu na chvoste, vysoko cenenú na čiernom trhu.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
žirafovité
Výška
4,7 – 5,7 m
Hmotnosť
1180 – 1930 kg
Dĺžka života
25 rokov, 30 v zajatí
Počet mláďat
1, veľmi vzácne 2
Dĺžka gravidity
450 – 465 dní
Predátory
leopardy a levy
Poloha Žirafa Rothschildova v ZOO
Prostredie

savana, trávnaté oblasti, kroviny

Potrava

listy akácií, kvety, plody

Spôsob života

skupinový, denná aktivita, hierarchia

  • Vedeli ste, že...

    Vedeli ste, že žirafy denne spia len niekoľko desiatok minút? Spomedzi cicavcov je to jeden z najkratších spánkov. Spia postojačky a vždy len na pár minút, aby sa mohli mať na pozore pred predátormi.