Zubor európsky(Bison bonasus / European bison)

Zubor európsky

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Zubor európsky

Patrí medzi najväčšie európske suchozemské stavovce. Hmotnosťou môže dosahovať až 500 – 1000 kg (samec je väčší). Na chrbtovej strane krku má výrazný hrb, hlava je široká a ťažká s krátkymi rohmi. Na leto srsť zhadzuje, na zimu mu dorastá.

Voľne žijúce populácie zubrov žijú na hraniciach Poľska a Bieloruska a tiež na poľsko-slovensko-ukrajinských hraniciach, v Poloninách. Najradšej obývajú zmiešané lesy s mierne podmáčanou pôdou. Živia sa trávou, lístím, kôrou kríkov a stromov, lišajníkmi a machmi. Dospelý zubor skonzumuje od 40 do 60 kg rastlinnej potravy denne. Kŕmenie zaberie zubrovi 50 – 80 % času od východu do západu Slnka.  Ak sa nepasie, vykope si plytkú jamu, v ktorej odpočíva a ochladzuje sa.

Stádo tvoria samice, na čele stojí dominantná samica, ktorá rozhoduje o tom, kam skupina pôjde a čo bude robiť. V čase ruje sa ku stádam pridávajú nedominantné samce, ktoré ináč žijú samostatne alebo v mládeneckých skupinách.

Zubor bol v minulosti vo voľnej prírode vyhubený. V súčasnosti bol však zubor do nej úspešne navrátený vďaka reštitučným programom vo východnej Európe. Prvý takýto program bol uskutočnený v 1951 v Poľsku. V roku 2004 bola z našej ZOO prevezená samica zubra Púpava do NP Poloniny v rámci celoeurópskeho projektu obnovy voľne žijúcej populácie a už má aj svojich potomkov. V súčasnosti je NP Poloniny jediné územie na Slovensku, kde vo voľnej prírode žije zubor európsky.

Zubor európsky má podľa kritérií IUCN status ohrozeného druhu. Udržanie populácie zubra a jeho reintrodukcia do voľnej prírody je podľa niektorých vedcov najvýznamnejším európskym úspechom ochrany kriticky ohrozených živočíchov.

Chováme chovný pár, samca Cvajana a samicu Prémiu, ich predposledné mláďa, samica Prémia, bolo úspešne reintrodukované do rezervácie v bulharských Rodopách (pozri články nižšie). Posledné mláďa Prima sa narodilo v júni 2021.

Prečítajte si viac v článku Po stopách zubra európskeho

Prečítajte si viac v článku Príbeh Prémie

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
párnokopytníky
Čeľaď
turovité
Dĺžka tela
290 cm
Výška
180 – 195 cm
Hmotnosť
800 – 1000 kg
Dĺžka života
14 – 20 rokov, 28 v zajatí
Počet mláďat
1 - 2
Dĺžka gravidity
254 – 272 dní
Predátory
vlk, rys (pre mláďatá)
Poloha Zubor európsky v ZOO
Prostredie

listnaté a zmiešané lesy, otvorené lesostepi

Potrava

trávy, byliny, kôra, lišajníky, machy

Spôsob života

skupinový, denná aktivita, hierarchia

  • Vedeli ste, že...

    Zubor európsky je najťažší suchozemský živočích v Európe. Napriek svojej veľkosti dokáže preskočiť až 3 metre široký potok alebo 2 m vysoký plot bez rozbehu.