Agama bradatá(Pogona vitticeps)

Agama bradatá

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Agama bradatá

Agama bradatá je zaujímavý asi 50 cm veľký jašter pochádzajúci z polopúštnych oblastí a suchých lesov vnútrozemskej Austrálie. Vytvára menšie spoločenstvá, kde vedúce postavenie má najsilnejší samec. Živí sa predovšetkým hmyzom, drobnými hlodavcami, ale aj rastlinnou potravou. Zaujímavé je jej správanie, keď je v nebezpečí. Pritlačí sa k zemi, sploští telo, nafúkne ostnaté hrdlo, ktoré nastavuje nepriateľovi a doširoka otvorí tlamu, ktorou mu hrozí. Agamy majú silné nohy, ktoré im umožňujú beh s bruchom nad zemou, čím znižujú svoju telesnú teplotu, brucho sa tak nezahrieva od horúceho piesku a prúdiaci vzduch ho ochladzuje.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šupináče - jaštery
Dĺžka tela
30 - 60 cm
Hmotnosť
300 - 500 g
Dĺžka života
4 – 10 rokov
Počet mláďat
24
Dĺžka inkubácie
55 - 75 dní
Predátory
austrálske varany, dravé vtáky, dingovia
Poloha Agama bradatá v ZOO
Prostredie

Potrava

všežravec - najmä rastliny, hmyz, občas hlodavce, či jaštery

Spôsob života

  • Vedeli ste, že...

    Na agamách bradatých prebieha štúdium spánku plazov.

Adoptívni rodičia

Simon Ivanov

Ďakujeme za pomoc a podporu