Gekončík nočný(Eublepharis macularius)

Gekončík nočný

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Gekončík nočný

Gekončík nočný obýva územia od juhovýchodu Afganistanu až po sever IndieJe to pekne sfarbený plaz, žltý až žltohnedý s malými tmavo hnedými škvrnami, no existuje veľa farebných mutácií. Chvost má v priereze guľatý, zreteľne článkovaný a pomerne krátky. Dorastá do veľkosti 20 – 30 cm. Na končatinách má 5 prstov s pazúrikmi. Jeho oči majú vertikálnu zornicu a na rozdiel od iných gekónov má očné viečka, ktoré pri spánku zatvára. Na končatinách nemá prstové vankúšiky ako ostatné gekóny. Namiesto nich má pazúriky, ktorými sa prichytáva o stromy a skaly.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šupináče
Dĺžka tela
20 – 30 cm
Hmotnosť
50 – 80 g
Dĺžka života
do 20 rokov v zajatí
Dĺžka inkubácie
45 – 55 dní
Poloha Gekončík nočný v ZOO
Prostredie

suché stepi, polopúšte, krovinaté oblasti

Potrava

hmyz

Spôsob života

nočná aktivita, teritoriálny

  • Vedeli ste, že...

    Dožíva sa až 20 rokov.

Adoptívni rodičia

Viliam Richter

Ďakujeme za pomoc a podporu