Krokodíl čelnatý(Osteolaemus tetraspis)

Krokodíl čelnatý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Krokodíl čelnatý

Ľudia sa často pýtajú či sú naše krokodíly skutočné, lebo sa vôbec nehýbu. Sú skutočné !! Sú to však zvieratá s nočnou aktivitou, cez deň odpočívajú a navyše, krokodíly vo všeobecnosti sú pomalé plazy, ktoré si dôsledne šetria energiu.

Krokodíl čelnatý je najmenší krokodíl na svete. Dorastá v priemere do 1,5 metra. Aby sa dokázal ochrániť pred predátormi, má silno obrnený krk, chrbát a chvost. Nápadné je aj jeho vystúpené čelo, podľa ktorého získal svoje pomenovanie. Tento zaujímavý plaz obýva tropické lesy západnej a centrálnej Afriky, je však veľmi plachý a uvidieť ho v prírode je vzácnosť. Ohrozuje ho najmä nelegálny lov na mäso a strata prirodzeného biotopu kvôli masívnemu odlesňovaniu.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
krokodíly
Dĺžka tela
1,3 – 2,3 m
Počet mláďat
10 - 18
Dĺžka inkubácie
85 - 105 dní
Poloha Krokodíl čelnatý v ZOO
Prostredie

jazerá, močiare a pomaly tečúce rieky v dažďových tropických lesoch

Potrava

ryby, kôrovce, obojživelníky, mäkkýše, malé plazy

Spôsob života

samotársky, nočný

  • Vedeli ste, že...

    V našej ZOO chováme dve krásne samice, ktoré sa narodili v roku 2008 v ZOO Plzeň.

Adoptívni rodičia

Lucia Zátková ZŠ Budatínska 7.B

Ďakujeme za pomoc a podporu