Leguán zelený(Iguana iguana)

Leguán zelený

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Leguán zelený

Leguán zelený má silné nohy, dlhý chvost, hrebeň zo zubovitých šupín na chrbte a dospelí jedinci aj veľký lalok pod bradou. Telo je najčastejšie zelené nebo šedé, ale je bežné aj iné zafarbenie, pričom závisí od pohlavia, nálady, teploty, zdravia a sociálneho postavenia, dokonca súvisí aj s termoreguláciou – ráno, keď má leguán nízku telesnú teplotu, tak je koža tmavšia, aby pomohla absorbovať teplo zo slnečných lúčov, v strede dňa je koža svetlejšia, aby naopak odpudzovala slnečné lúče a nedošlo k prehriatiu. Koža je hrubá a odolná voči škrabancom.

Leguány zelené žijú v lesnatých oblastiach v blízkosti vodných zdrojov a vyskytujú sa od Mexika na severe až po Ekvádor, Peru, Bolíviu, Paraguaj, Brazíliu a severnú Argentínu na juhu, a tiež na niektorých ostrovoch južného Karibiku. Sú to denné plazy, ktoré väčšinu dňa trávia na vysokých stromoch, pri daždi naopak na zemi, kde je teplejšie. Výborne šplhajú aj pláva, pričom chvost im slúži ako kormidlo. Majú vyvinuté tretie temenné oko, vďaka ktorému dokážu zaznamenávať zmeny svetla a pohybu. Pretože nie sú schopné vylučovať moč, majú postranné nosné soľné žľazy, ktorými vylučujú soli a draslík.

Leguány vajcorodé. V dobe rozmnožovania si samci chránia svoje teritórium a často medzi sebou bojujú. Samice sa pária s niekoľkými samcami a dokážu uchovať v sebe spermie až niekoľko rokov, čo im umožňuje oplodnenie vajíčok oveľa neskôr po párení. Samica kladie 20 - 40 vajec do hniezda v zemi, ktoré urputne bráni, keď však vajíčka nakladie, ponechá ich vlastnému osudu až do vyliahnutia mláďat. S mláďatami a samcom potom asi rok tvoria rodinné skupiny, ktoré bráni samecKeď je leguán v nebezpečenstve, uteká alebo zmizne vo vode. Ak však nemá možnosť úteku, vystaví svoj lalok, nafúkne sa, syčí a kýva hlavou. Zasadzuje bolestivé rany chvostom, ktorým sa oháňa alebo hryzie, prípadne škriabe pazúrmi. Dokáže zoskočiť z výšky až 15 m, pričom svoj pád brzdí pazúrmi o konáre stromov.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šupináče - jaštery
Dĺžka tela
100 – 200 cm
Hmotnosť
4 kg
Dĺžka života
15 rokov
Počet mláďat
20 - 40
Dĺžka inkubácie
3 – 4 mesiace
Predátory
mačky, krokodíly, veľké hady
Poloha Leguán zelený v ZOO
Prostredie

tropické lesy

Potrava

zelené listy a ovocie

Spôsob života

  • Vedeli ste, že...

    Názov leguán pochádza z latinského igauana a to je skomoleninou názvu iwana, ktorý používali (dnes prakticky vymretí) pôvodní karibskí indiáni Taínovia.

Adoptívni rodičia

Jakub a Filip Piovarči

Ďakujeme za pomoc a podporu