Pytón tmavý(Python molurus bivittatus)

Pytón tmavý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Pytón tmavý

Pytóny patria k nejedovatým hadom škrtičom. Sú rozšírené v tropickej časti Starého sveta, od Afriky cez Áziu až po Austráliu. Obývajú lesy, ale aj otvorené savany. Sú to mohutné hady so zreteľným krkom a hlavou. Najväčšie druhy dorastajú až do dĺžky 10 metrov. Zaujímavé je chovanie samíc v dobe rozmnožovania. Kladú vajcia, ale na rozdiel od iných vajcorodých hadov sa o ne starajú. Obtočia sa okolo a strážia. Zaisťujú tiež vajíčkam správnu vlhkosť a dokonca ich aj zahrievajú. Teplo vytvárajú zášklbmi svalov alebo sa prehrejú na slnku. 

Pytón tmavý (Python bivittatus) má vnútorný kompas, ktorý mu umožňuje doplaziť sa domov po takmer rovnej trase, aj keď sa ocitne vo vzdialenosti desiatok kilometrov od domova.

Pytóny dorastajú do dĺžky viac ako päť metrov a patria medzi najdlhšie plazy na svete. Pôvodom sú tieto hady z južnej a juhovýchodnej Ázie, ale uchytili sa a značne rozšírili aj v juhofloridskom národnom parku Everglades, kam sa zrejme dostali ako vyhodení domáci maznáčikovia.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šupináče - hady
Dĺžka tela
viac ako 7 m
Hmotnosť
viac ako 91 kg
Počet mláďat
12 - 36
Poloha Pytón tmavý v ZOO
Prostredie

dažďové lesy

Potrava

vtáky a cicavce

Spôsob života

  • Vedeli ste, že...

    Má vnútorný kompas, ktorý mu umožňuje doplaziť sa domov po takmer rovnej trase, aj keď sa ocitne vo vzdialenosti desiatok kilometrov od domova.

Adoptívni rodičia

Daniel Šajánek Veronika Tichá

Ďakujeme za pomoc a podporu