Varan stepný(Varanus exanthematicus)

Varan stepný

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Varan stepný

Varan stepný je mimoriadne zaujímavý druh plaza. Dokáže svojimi zubami rozdrviť ulity slimákov, nakoľko sa jeho čeľusť vyvinula tak, aby mal čo najväčší pákový efekt práve v zadnej časti na drvenie ulít. Živí sa výhradne článkonožcami a mäkkýšmi a je rozšírený na savanách a v trávnatých či krovinatých oblastiach subsaharskej Afriky od Senegalu po Etiópiu. Varany stepné sú však ohrozené predovšetkým kvôli lovu a obchodu s mäsom, kožou a tradičnou medicínou, ale aj kvôli obchodu s domácimi miláčikmi.

Po dlhšom čase k nášmu samcovi konečne pribudla krásna a veľmi aktívna samica. Rýchlo si zvykli na seba navzájom aj na novú expozíciu. Určite si nenechajte ujsť stretnutie s touto elegantnou dvojicou.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
šupináče
Dĺžka tela
1,5 - 2 m
Hmotnosť
1 – 70 kg
Dĺžka života
13 rokov
Počet mláďat
10 - 50
Dĺžka inkubácie
5 - 6 mesiacov
Predátory
vtáky, hady
Poloha Varan stepný v ZOO
Prostredie

savany, no aj trávnaté oblasti

Potrava

malé cicavce, hady, vtáky, žaby, jaštery, vajcia, slimáky, hmyz, zdochliny

Spôsob života

samotársky, silne teritoriálny

  • Vedeli ste, že...

    Po dlhšom čase k nášmu samcovi konečne pribudla krásna a veľmi aktívna samica.