Belaňa tundrová(Bubo scandiacus)

Belaňa tundrová

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Belaňa tundrová

Sovy väčšinou lovia v noci, belane sú však výnimkou. Na svoju korisť striehnu bez ohľadu na to, či im svieti slnko alebo mesiac. Číslom jedna na ich jedálničku sú lumíci – severské hlodavce, ktoré sa  ponášajú na naše škrečky. Sovy snežné dokážu letieť úplne potichu, takže ich korisť do poslednej chvíle netuší, čo ju čaká.

Belane tundrové patria medzi zraniteľné druhy a ich celková populácia klesá kvôli klimatickým zmenám. V Európe vo voľnej prírode žije už len niekoľko tisíc párov belaní, pričom takmer celá populácia sa sústreďuje v európskom Rusku a Grónsku. Mimo týchto krajín už hniezdi len niekoľko desiatok belaní, ani to nie je každoročným pravidlom. Majestátne biele sovy sú preto veľmi vzácne.

Naša krásna samička pochádza zo ZOO Ostrava a žije v harmonickom partnerstve so svojím snehobielym partnerom Frostym.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
sovy
Dĺžka tela
51 - 68,5 cm
Hmotnosť
1134 - 2000 g
Rozpätie krídiel
137 – 164
Počet mláďat
7 - 9
Dĺžka inkubácie
30 – 33 dní
Poloha Belaňa tundrová v ZOO
Prostredie

arktická tundra

Potrava

lumíky, zajace, králiky, myši, veverice, potkany, krty, husi, kačice, čajky, bažanty, ryby, zdochliny

Spôsob života

  • Vedeli ste, že...

    Sova Hedviga Harryho Pottera je samec belane tundrovej, nie samica.

Adoptívni rodičia

Ninka Z. Júlia Hanuliaková

Ďakujeme za pomoc a podporu