Emu hnedý(Dromaius novaehollandiae)

Emu hnedý

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Emu hnedý

Emu je najväčší pôvodný vtáčí druh Austrálie. Patrí medzi nelietavé vtáky a podobne ako nandu a pštros je skvelý bežec. Dokáže vyvinúť rýchlosť až 48 km/h, pri ktorej sú jeho kroky dlhé až 2,7 m. Krídla nemôže použiť na lietanie, ale emu sa nimi v horúčave ovievajú, aby sa ochladili. Pri hľadaní potravy precestuje až neuveriteľne rozľahlé oblasti. Rovnako ako nandu vie dobre plávať.

Emu je spoločensky založený vták, žije v malých skupinkách. Zaujímavé je, že hniezdo stavia samec, a  nielen to, tiež sedí na vajciach a po vyliahnutí mláďat dokonca odháňa samice. Vajce je zelené na rozdiel od vajca nandu, ktoré je sivobiele.

Chováme dvoch samcov, 8 ročných, ktorí sú neskutočne zvedaví a spoločenskí.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
kazuáre
Hmotnosť
30 – 55 kg
Dĺžka života
30 rokov
Počet mláďat
5 – 15 od jednej samice
Dĺžka inkubácie
56 dní
Poloha Emu hnedý v ZOO
Prostredie

trávnaté oblasti a suché lesy

Potrava

tráva, ovocie, hmyz, malé stavovce

Spôsob života

malé skupiny - háremy

  • Vedeli ste, že...

    Hniezdo stavia samec, a  nielen to, tiež sedí na vajciach a po vyliahnutí mláďat dokonca odháňa samice.