Ibis červený(Eudocimus ruber)

Ibis červený

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Ibis červený

Ibis červený je považovaný za jedného z najkrajších vtákov. Nádherné červené sfarbenie má vďaka karoténu z drobných kôrovcov, ktorými sa živí.

Ibisy boli už v starom Egypte považované za posvätné vtáky. Majú typický dlhý, mierne nadol ohnutý zobák, ktorý je ich veľmi užitočným nástrojom pri obstarávaní potravy. Obývajú mokrade, mangrovy, ústia riek a bažiny, kde pátrajú po drobných živočíchoch.

Aby sa lepšie chránil, žije ibis červený v prírode vo veľkých kolóniách, ktoré majú v období rozmnožovania až tisícky jedincov. Pri hľadaní potravy na plytčinách a v bahne sa združuje do skupín až 70 vtákov. Potravu hľadajú tak, že do vody ponoria zobák, pootvoria ho a pohybujú zo strany na stranu. Živia sa malými rybkami, mäkkýšmi, kôrovcami, ale aj semienkami a bobuľami, niekedy i červami. Znášajú 2-4 modrobiele škvrnité vajíčka, mláďatká sú tmavé až čierne s pruhovaným zobákom.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
brodivce
Dĺžka tela
55 – 65 cm
Hmotnosť
1,5 kg
Rozpätie krídiel
112 – 124 cm
Dĺžka života
25 rokov
Počet mláďat
2 - 4
Dĺžka inkubácie
21 - 23 dní
Poloha Ibis červený v ZOO
Prostredie

Potrava

vodné bezstavovce, hmyz, ryby, žaby

Spôsob života

veľké kŕdle - kolónie

  • Vedeli ste, že...

    Ibis červený pochádza z Južnej Ameriky a ostrovov Trinidad a Tobago. V Trinidade je národným vtákom, majú ho v erbe.