Nandu pampový(Rhea americana)

Nandu pampový

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Nandu pampový

Je najväčším vtákom Južnej Ameriky. Je to tzv. nelietavý vták, ktorý váži asi 25 kg. Radí sa do podtriedy bežcov, kam patrí aj pštros africký (veľký nelietavý vták Afriky) či emu hnedý (veľký nelietavý vták Austrálie). Aj napriek neschopnosti lietať má pomerne veľké krídla, ktoré slúžia ako pomôcka pre rýchlejší beh či kormidlo pri zmene smeru. Zároveň ich používa na lákanie samičky či naopak, na zastrašenie súpera. Obýva stepi a savany Argentíny, Brazílie, Bolívie, Uruguaya a Paraguaya. Juhoamerické stepi sa nazývajú pampy, a preto aj druhový názov „pampový“ je odvodený od prostredia, ktoré najčastejšie obýva. Hniezdiť zvykne na vlhkých miestach, výskyt bol zaznamenaný aj v slaniskách.

Dospelí nandu sa živia semenami, listami a plodmi, príležitostne aj hmyzom a menšími stavovcami (vtáky, hady). Mláďatá sa živia hlavne hmyzom, kvôli vysokému obsahu proteínov, ktoré potrebujú počas vývinu.

Nandu sú sociálny druh, tvoria skupiny až do 30 jedincov. V dobe hniezdenia sa samec pári s niekoľkými samicami. Samce sú teritoriálne a o svoje územie bojujú s ostatnými samcami. Hniezdo stavia samec. Samice kladú vajcia do spoločného hniezda na zemi, samec sa o ne aj ďalej stará. Spolu tam môže byť až 30 vajec. Mláďatá do 6. mesiacov vodí samec, samica s a k nim neskôr tiež pridá.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
nandu
Hmotnosť
20 – 25 kg
Počet mláďat
13 - 30
Dĺžka inkubácie
35 - 40 dní
Poloha Nandu pampový v ZOO
Prostredie

Potrava

trávy, byliny, hmyz, semená, malé stavovce

Spôsob života

menšie kŕdle

  • Vedeli ste, že...

    Samice kladú vajcia do spoločného hniezda na zemi, kde môže byť až 30 vajec. Sedí na nich samec a po vyliahnutí sa o mláďatá aj ďalej stará.