Pelikán ružový(Pelecanus onocrotalus)

Pelikán ružový

Staňte sa členom našej rodiny
Naše zvieratá si môžete adoptovať a prispieť na ich kŕmenie, enrichment, rozvoj ich prostredia a ZOO.

Adoptovať
Mapa výskytu Pelikán ružový

Naše pelikány ružové (Pelecanus onocrotalus) si užívajú dokonalú radosť z kúpania a začínajúceho leta. Sledovať ich vodné hry môžete na dolnom jazierku.

Pelikány ružové sú veľké vodné vtáky obývajúce oblasti subsaharskej Afriky a zóny medzi juhozápadnou Európou až po strednú Áziu. Hniezdia v skupinách väčšinou v blízkosti plytkých jazier alebo bažín. Hniezdo v podobe spleti konárov a vegetácie si stavajú na zemi a kladú do nich väčšinou 2 biele vajcia. Mláďatá najskôr dostávajú rozdrvenú potravu z hrdelného vaku svojich rodičov, asi po dvoch týždňoch sa začnú kŕmiť sami. Mladý pelikán spotrebuje behom svojho vývoja až 75 kilogramov rýb, dospeje však až v 3. roku života.

Spodná čeľusť zaujímavo tvarovaného pelikánieho zobáka sa skladá z dvoch tenkých, pomerne ohybných a na špičke spojených vetiev, medzi ktorými je široký, roztiahnuteľný kožovitý vak, ktorý je schopný obsiahnuť až 13 litrov vody a viac ako 4 kg rýb.

Nehodnotené NE
Nedostatočné údaje DD
Málo dotknutý LC Málo dotknutý LC
Takmer ohrozený NT
Zraniteľný VU
Ohrozený EN
Kriticky ohrozený CR
Vyhynutý vo voľnej prírode EW
Vyhynutý EX

Základné informácie

Rad
veslonožce
Dĺžka tela
148 - 175 cm
Hmotnosť
samica 5,4 kg, samec 15 kg
Rozpätie krídiel
245 - 295 cm
Dĺžka života
50 rokov
Počet mláďat
2
Dĺžka inkubácie
29 – 36 dní
Poloha Pelikán ružový v ZOO
Prostredie

Potrava

ryby

Spôsob života

kŕdle – kolónie

  • Vedeli ste, že...

    Plávajúce pelikány vo veľkých kŕdľoch dokážu silnými údermi krídiel nahnať ryby na plytčinu a tam ich lovia.

    Rozpätie ich krídel dosahuje až 3 metre.